Menekültügyi szükségállapotot vezethet be októberben Ausztria

Vágólapra másolva!
Szükségállapot bevezetéséről és annak indokairól szóló kormánytervezetről számolt be a Der Standard című osztrák lap, a tervezet felsorolja azokat az indokokat, amelyek szerint veszélyben lehet a közrend és Ausztria belső biztonsága.
Vágólapra másolva!

A dokumentum szerint a felhalmozódott menedékkérelmi eljárások miatt a közintézmények működése "igencsak túlterhelt", és össze is omolhat, amennyiben a tavalyi évhez hasonlóan nagy menekültáradat érkezik.

A balkáni menekültútvonal lezárása miatt csökkent a benyújtott kérelmek száma, azonban csak Líbiában a becslések szerint 500 ezer és egymillió között van azok száma, akik várják, hogy átutazhassanak Európába.

A lap által ismertetett tervezet arra is figyelmeztet, hogy

a migránsok számára biztosított alapellátás rendszere összeomolhat,

amennyiben újra tömegek érkeznek az országba. A hatóságok azt sem tudták Ausztriában megakadályozni, hogy a menedékkérők időszakosan ne váljanak hajléktalanná.
Kitér arra is, hogy a jelen helyzet a menekült gyerekek magas száma miatt az iskolákat és a gyermekpszichológiai ellátást is "alig legyőzhető" kihívás elé állítja.

A dokumentum arra figyelmeztet, hogy a börtönökben gyakrabban fordulhat elő radikalizálódás, és a bíróságoknál megemelkedhet a panaszos eljárások száma. Arról is szó esik, hogy a nagyobb befogadóközpontokban gyakrabban fordulhatnak elő

etnikai, kulturális és szociális különbözőségen alapuló konfliktusok.

A tervezet idézi az aktuális bűnügyi statisztikát is, amely szerint az idegen országból érkező bűnelkövetők száma 2015-ben mintegy 93 ezerre nőtt, vagyis csaknem négyezerrel több eset történt, mint az azt megelőző évben. A gyanúsított menedékkérők száma 11,6 százalékról 15,6 százalékra nőtt,

a migránsok által elkövetett bűnesetek száma 2015-ben 39 százalékkal emelkedett

az előző évhez képest. A szakértők korábbi megállapítása szerint a tavalyi adat valójában fajlagosan csökkenő értéknek tekinthető az arányok alapján, hiszen az Ausztriában benyújtott menekültkérelmek száma tavaly mintegy megháromszorozódott a korábbi évhez képest.

Az idegen országból érkezőkkel szembeni vádemelés leginkább

kábítószer miatti visszaélés, lopás, testi sértés és szexuális visszaélés miatt történt.

A megállapítás szerint az esetek gyanúsítottjai jellemzően afganisztáni, nigériai, marokkói és algériai állampolgárok. A lap a tervezetre hivatkozva arról is beszámol, hogy emelkedett a menekültek ellen elkövetett bűncselekmények száma is, hiszen míg 2015 első fél évében 25, addig a második fél évben 172 ilyen eset történt.

Ausztriában 2015-ben összesen 90 ezer, míg 2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be. Idén eddig összesen 11 ezer kérelem érkezett be az osztrák hatóságokhoz.
2015-ben 158 ezer osztrák állampolgár követett el bűncselekményt, öt százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban.

Az osztrák politikai vezetés már hónapok óta vitázik azon, hogy - tekintettel a migránsok nagy számára -

bevezessék-e a menekültügyi szükségállapotot, és ha igen, mikor.

Ebben esetben a menedékkérőket már az osztrák határnál visszautasítanák. Ettől csak emberi jogi okokból, például családegyesítés miatt térnének el.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) által csütörtökön bemutatott állásfoglalás szerint a párt kiáll a szükségállapot bevezetése mellett.

Szorgalmazzák azonban, hogy a migránsoknak egy éven át lehetőségük legyen a munkaerőpiaci beilleszkedésre. Ennek keretein belül az emberek

kötelezően nyelv-, érték- és kompetenciakurzusokat végeznének,

és három hónapig településeknek vagy nonprofit szervezeteknek dolgoznának. Az osztrák kormánykoalíció nagyobbik pártjának javaslata szerint figyelembe véve a menekültek képzettségét, olyan régióba küldenék az embereket, ahol az adott szakmából hiány van.

Az ausztriai szükségállapot bevezetéséről szóló rendelet tervezetét a hírek szerint már

jövő héten jóváhagyásra és véleményezésre küldhetik az illetékes szerveknek.

A jóváhagyási folyamat négy héten át tart majd, ezt követően a kormány, majd pedig a parlament főbizottsága elé kerül a tervezet.

Az SPÖ megállapítása szerint a négyhetes jóváhagyási folyamat alatt

Ausztriának megbeszéléseket kell folytatnia Magyarországgal a szükségállapot bevezetéséről.

A párt szerint a szükségrendelet októberben léphetne életbe.

Doskozil védelmi miniszter, szociáldemokrata politikus indoklása szerint, amíg nincsen európai megoldás, addig szükség van a nemzeti intézkedésekre. Mint fogalmazott: a szükségrendelet az érkező menekültek számának korlátozásában segít majd.

A kormánykoalíció kisebbik pártjának, az Osztrák Néppártnak (ÖVP) korábbi javaslata szerint a munkanélküli menekülteket egyeurós órabérért közhasznú munkára köteleznék, német mintára hetente 15-30 órát dolgoznának. Amennyiben ezt megtagadják, kevesebb szociális ellátáshoz jutnának. A néppárt továbbá azt szorgalmazta, hogy gyorsítsák meg a bűncselekményt elkövető menedékkérők ügyének elbírálását, és vonják büntetőjogi felelősségre az illegális gazdasági bevándorlókat.