A burkini mögött a gyűlölet rejtőzködik

burkini fürdőruha
Tunisian women, one (R) wearing a "burkini", a full-body swimsuit designed for Muslim women, swim on August 16, 2016 at Ghar El Melh beach near Bizerte, north-east of the capital Tunis. / AFP PHOTO / FETHI BELAID
Vágólapra másolva!
A francia értékekkel teljesen összeegyeztethetetlennek tartja a vezető francia konzervatív napilap, a Figaro a burkini viselését a francia tengerparton. Először a cannes-i polgármester tiltotta be, arra hivatkozva, hogy a kegyetlen muszlim terrortámadások után a francia embereket a gyilkosságokra emlékezteti a muszlim nők egész testét elfedő fürdőruha, és félelmet kelt.
Vágólapra másolva!

Cannes példáját több tucat francia város is követte – például Nizza is.

Az Államtanács viszont a szabadságjogokra hivatkozva megtiltotta a burkini tiltását.

Volt olyan polgármester, aki ezután azt mondta, hogy ennek ellenére nem engedélyezi a félelmet keltő fürdőruhát. Igaz, elvben emiatt fel is függeszthetik polgármesteri jogait.

A francia baloldali kormány megosztott a burkinivel kapcsolatban, a valaha hivatalban levő köztársasági elnökök közül a legnépszerűtlenebb, Francois Hollande lényegében nem foglalt állást, Manuel Valls miniszterelnök a burkini ellen beszélt, több miniszter viszont a burkini mellett állt ki.

Burkiniben fürdőző nő Forrás: AFP/Fethi Belaid

A Figaro a vezércikkében úgy fogalmazott, hogy

a burkini nem egy egyszerű ruhadarab, hanem a nők megalázásának, egyfajta túszejtésének a jelképe,

és a burkini mögött – ahogy az arcot fedő, muszlim fátyol mögött is – a gyűlölet rejtőzködik.

Hosszabb interjút adott egyébként a Figarónak az egyik legtekintélyesebb francia jogászprofesszor, Jean-Louis Harouel. Hibásnak tartja a francia Államtanács döntését. Szerinte egy 1933-as rendelethez ragaszkodtak, tévesen. Azt mondja, hogy a nizzai muszlim terrorakció és a 86 éves pap meggyilkolása után sokkolja az embereket a tengerparton a burkini.

Háborút indított az Iszlám Állam Franciaország ellen, és szerinte nincs igazi különbség az iszlám és a radikális iszlám között.

A burkinit civilizációs dzsihadizmusnak tartja, ami támadás a francia közrend ellen. Jean-Louis Harouel azt mondja – a francia Államtanácsra utalva –, hogy azok árulták el az embereket, akik éppen az emberek nevében ítélkeznek.