Elvették Victor Ponta volt román kormányfő doktori címét

Horizontal Former prime minister Victor Ponta addresses journalists as he exits the High Court of Cassation and Justice in Bucharest on November 6, 2015, as he was quoted on the dossier Turceni-Rovinari, charged with forgery of documents under private sig
Victor Ponta
Vágólapra másolva!
Miniszteri rendelettel megfosztották jogászdoktori címétől Victor Ponta volt román kormányfőt, miután az újjászervezett Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács a múlt héten visszavonhatatlanul plágiumnak minősítette a szociáldemokrata politikus doktori disszertációját.
Vágólapra másolva!

Mircea Dumitru oktatási miniszter azt követően adta ki a tudományos cím visszavonásáról szóló rendeletet, hogy az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) néhány napja elutasította Ponta óvását, amelyet a testület június 30-án kiadott, a plágium tényét megállapító első határozata ellen emelt.

Az új oktatási miniszter rendelete egy négyéves politikai botrány végére tesz pontot,

Ponta ugyanis nem ismerte el a plágiumvádat, és nem volt hajlandó lemondani a kormány éléről.

Pontát nem sokkal miniszterelnöki kinevezése után, már 2012 júniusában plágiummal vádolta meg a Nature című brit tudományos lap, amely szerint a nemzetközi büntető törvényszékről írt jogi doktori disszertációjának több mint felét más szerzőktől vette át idézőjelek vagy lábjegyzetek használata nélkül.

Victor Ponta jogi doktori disszertációjának több mint felét más szerzőktől vette át idézőjelek vagy lábjegyzetek használata nélkül Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Ponta azzal védekezett, hogy a dolgozat írása idején még nem volt követelmény a hivatkozásokat a lap alján lábjegyzetben feltűntetni, forrásait pedig a disszertáció végén felsorolta. Victor Ponta 2003-ban, doktori címe megvédése idején államtitkár volt Adrian Nastase szociáldemokrata kabinetjében, vezető tanára pedig maga az akkori miniszterelnök volt. A szociáldemokrata Ponta a plágiumbotrány kirobbantását politikai támadásnak minősítette, és ellenfele, Traian Basescu akkori jobboldali államfőnek tulajdonította.

Bár a tudományos címét kiállító bukaresti tudományegyetem is megállapította, hogy Ponta plagizált, azért őrizhette meg eddig doktori címét, mert tavaly decemberig a közméltóságok elleni plágiumvádakat egy olyan testület - az Országos Etikai Tanács (CNE) - volt hivatott vizsgálni, amely az oktatási miniszternek volt alárendelve, és amely többek között Pontát is „tisztára mosta”.

A jelenlegi, Dacian Ciolos vezette kormány megszüntette a kivételezést, feloszlatta a CNE-t, és mindenkire érvényes egységes szabályozást vezetett be a tudományos dolgozatok eredetiségének vizsgálatára, a feladatot pedig az újjászervezett CNATDCU-ra bízta.

A doktori cím hivatalos visszavonása aligha befolyásolja Ponta politikai karrierjét, hiszen 2012 óta bebizonyosodott, hogy

választói nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget a plágiumvádnak.

A román média azonban arra számít, hogy Ponta elveszítheti ügyvédi kamarai tagságát, amelybe - doktori címének köszönhetően - állítólag vizsga nélkül nyert felvételt.