Sok muzulmán ment vasárnapi misére szolidaritásként

Vágólapra másolva!
Franciaországban és Olaszországban sok muzulmán eleget tett  az iszlám tudományos intézet felhívásának, hogy a roueni merénylet után szolidaritásuk kifejezéseképpen vegyenek részt vasárnapi katolikus miséken.
Vágólapra másolva!

A roueni katedrális egyik vasárnapi miséjén több száz muzulmán vett részt a mintegy kétezer katolikus hívő mellett, de együttérzésből több más városban is megjelentek muzulmánok szertartásokon.

A párizsi nagymecset rektora, Dalil Boubakeur a Notre Dame-székesegyházba látogatott. Több franciaországi muzulmán vezető cikket írt valamely lapba.

Dominique Lebrun roueni érsek szentbeszédében azt mondta: a muzulmánok bátorító gesztust tettek, amely arra utal, hogy Isten nevében elutasítják a halált és az erőszakot.

Olaszországban nem először volt ilyen

Az olaszországi muzulmánok is csatlakoztak a franciaországi iszlám tudományos intézet felhívásához.
A Róma belvárosában levő és a Szent Egyed katolikus közösség templomaként ismert Santa Maria in Trastevere templomban bemutatott misén három római mecset imámja vett részt.

Egész Olaszországban - Róma, Milánó, Firenze, Genova, Nápoly, Palermo és számos más olaszországi városban - mintegy huszonháromezer muzulmán csatlakozott az Ihei felhívásához, olaszországi muzulmán vallási vezetők és egyszerű muzulmán hívők is - jelentette be Foad Aodi az olaszországi arab közösségek (Comai) vezetője.

Olaszországban nem ez volt az első alkalom: a tavaly novemberi párizsi terrorista támadásokat követően az olaszországi imámok közül többen részt vettek az áldozatokról megemlékező katolikus miséken.

Angelo Bagnasco érsek, az olasz püspöki kar (Cei) elnöke a krakkói Ifjúsági Világtalálkozóról küldött üzenetében köszönetét fejezte ki az olaszországi muzulmán közösségek "gyors és határozott" válaszáért. Bagnasco érsek szerint a muzulmán világ "együttes" fellépése segíthet a "fanatikus gyilkosok" elszigetelésében. Köszönetét fejezte ki az olaszországi iszlám közösségeknek Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter is Twitter-fiókján.

A vasárnapi misén való részvételhez az olaszországi iszlám közösségek (Coreis) szervezete is csatlakozott, egyedül a római központi mecset szóvivője fejezte ki fenntartását "látványakciónak" nevezve ezt.

Olaszországban másfél millió muzulmán él.