Olajmezőn ejtettek túszokat a terroristák

Vágólapra másolva!
Iraki olajmezőt és gáztelepet akartak elfoglalni terroristák vasárnap, az egyik akciót biztosan az Iszlám Állam indította. A támadásokat ugyan vissza tudták verni a biztonsági szolgálat fegyveresei, de az egyik helyen minden túszt megöltek a terroristák.
Vágólapra másolva!

Kísérteties hasonlóság: mindkét támadás az iraki Kirkukban volt, mindkettőben túszokat szedtek, ráadásul nindkettő energiaforrást kezelő telep elfoglalását célozta.

Az egyik akció egy olajmező ellen irányult, valószínűleg ezt akarta megkaparintani az Iszlám Állam négy dzsihádistája, de nem jártak sikerrel.

Négy túszt szedtek, amikor bejutottak az Iraqi North Oil Company létesítményébe. Mindegyik túsz az olajmezőn dolgozik, ők

épségben vészelték át a lövöldözést és a robbanást.

Az egyik terrorista ugyanis azonnal felrobbantotta magát, amint a biztonsági személyzet tüzet nyitott. A másik hármat már ők ölték meg. Azt egyelőre csak sejteni lehet, hogy mindegyik támadó robbanómellényt viselt.

Az Iszlám Államhoz közel álló Amak hírügynökség már nyilatkozatot is kiadott, amiből kiderül, hogy

a terrorszervezet magára vállalta a támadást.

Négy halott, egy sérült

Az olajmező elleni támadás a második volt vasárnap, amit irakban hajtottak végre energiaforrást kezelő központ ellen a kirkuki régióban. Pár órával előtte ugyanis fegyveresek betörtek egy kirkuki gázkompressziós állomásra, amelynek ugyancsak az Iraqi North Oil Company a tulajdonosa. Ennek az akciónak voltak áldozatai is,

ráadásul a támadókat sem sikerült elfogni.

A telep négy dolgozóját ejtették túszul, őket megölték a támadók, és egy alkalmazottat megsebeztek. A fegyveresek el tudtak menekülni, ráadásul közben több bombát is elhelyeztek a központban. A biztonsági személyzet végül is sikeresen kiszorította őket a telepről, de

a túszokat nem tudták megmenteni.

Annak ellenére, hogy az eset nagyon hasonlít az olajmezős támadásra, az Iszlám Állam vagy más terrorszervezet még nem vállalta magára az akciót - írja a CNN.

Az olajmező kietermelése egyébént leállt a támadás óta. Egyébként innen jut az olaj vezetéken át a törökországi Ceyhan városába. A szivattyúkat azonnal leállították, miután észrevették a fegyvereseket.