Szíriába készült, Genfben fogták el a normandiai túszejtők barátját

Vágólapra másolva!
A svájci hatóságok elfogtak, majd kiadtak Franciaországnak egy 17 éves fiatalt, aki jó viszonyt ápolt a franciaországi templomi merénylet egyik elkövetőjével - közölte a genfi államügyészség szóvivője.
Vágólapra másolva!

Henri Della Casa, a svájci testület munkatársa elmondta, a fiatalembert július 20-án egy társával együtt a genfi vasúti pályaudvaron vették őrizetbe. A genfi államügyészség kihallgatta a fiatalt, majd mindkét elfogott személyt kiadták Franciaországnak.

A francia hatóságok korábban nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a 17 éves fiú ellen.

A nyomozást ismerő forrásokra hivatkozva az AFP francia hírügynökség arról számolt be, hogy a fiatalember Genfből ismét Szíriába akart utazni. Ezt két évvel ezelőtt is megkísérelte a templomi merénylet egyik elkövetőjének, az akkor 17 éves Adel Kermiche-nek a társaságában. Az ifjút Törökországban fogták el, és szállították vissza családjához.

A francia terrorellenes ügyészség

a 17 éves fiatalembert terrorista bűnszövetkezetben való részvétellel vádolta meg, és előzetes őrizetben tartja.

Egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy személye a roueni merénylettel kapcsolatba hozható lenne - közölték francia igazságügyi források.

Késekkel felfegyverkezett két 19 éves férfi kedd délelőtt túszokat ejtett a Rouen melletti Saint-Étienne-du-Rouvray katolikus templomában, a 85 éves papot megölték, egy másik embert pedig súlyosan megsebesítettek, mielőtt a rendőrök agyonlőtték őket. Az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet azonnal magára vállalta a terrorcselekményt.