Gauck: Németország nem adja meg magát a terroristáknak

München, 2016. július 31. Fiatalok gyertyát gyújtanak és virágot helyeznek le a müncheni Olimpia bevásárlóközpontnál elkövetett vérengzés kilenc halálos áldozatának emlékére tartott ökumenikus gyászszertartáson a müncheni Miasszonyunk-székesegyházban 2016. július 31-én. Július 22-én egy 18 éves német-iráni állampolgár férfi kilenc embert agyonlőtt és huszonhetet megsebesített, majd magával is végzett. (MTI/EPA/Angelika Warmuth)
Vágólapra másolva!
Németország nem adja meg magát az ámokfutóknak és terroristáknak, hanem megmarad szabad és szolidáris társadalomnak - mondta Joachim Gauck német államfő vasárnap a müncheni vérengzés áldozatainak emlékére a bajor tartományi törvényhozásban tartott gyászünnepségen.
Vágólapra másolva!

A szövetségi elnök beszédében hangsúlyozta: a polgárok ugyan "mindent megkövetelhetnek a politikusoktól, amit azok meg tudnak tenni, de soha nem követelhetik, hogy legyenek mindenhatók", mert sehol a világon nincsen tökéletes védelmet nyújtó állam.

Azt viszont meg lehet tenni, és a fenyegetettség folytatódása miatt hozzá is kell szokni, hogy az állam szövetségre lép "az éber és aktív civil társadalommal" - mondta Joachim Gauck.

Joachim Gauck német elnök a müncheni vérengzés áldozatainak emlékére tartott gyászünnepségen Forrás: MTI/AP/DPA/Angelika Warmuth

Ez a legjobb biztosíték az ellen, hogy beváljon a terroristák és ámokfutók "cinikus számítása" - mondta Joachim Gauck. "Fenyegetettség idején egy ilyen szövetség jelenti a nyitott társadalom erejét" - hangsúlyozta a német szövetségi elnök, rámutatva: a müncheni vérengzés alatt megmutatkozott, hogy az állam intézményei cselekvőképesek és a társadalom szolidáris.

Az ünnepségen részt vett Angela Merkel kancellár és kormányának több tagja, Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a bajor kormány és a Landtag tagjai és München főpolgármestere.

Belülről akarják mérgezni a társadalmat

Előzőleg valamennyien részt vettek a müncheni katolikus székesegyházban, a Miasszonyunk-templomban tartott ökumenikus gyászszertartáson, amelyen Reinhard Marx münchen-freisingi bíboros érsek, a német katolikus püspöki konferencia elnöke hangsúlyozta: az ámokfutók és a terroristák ideológiától függetlenül a félelem és a bizalmatlanság elterjesztésével "belülről akarják megmérgezni a társadalmat". Ennek a méregnek az ellenszere a megbékélés, aminek azon a belátáson kell alapulnia, hogy a származás és a vallás ugyan elválaszthat egymástól, de összeköt, hogy "mind emberek vagyunk" - mondta.

Heinrich Bedford-Strohm, a bajorországi evangélikus-lutheránus egyház püspöke kiemelte: a vérengzés óráiban az emberek ismeretlenül is segítették egymást, ami reményt ad arra, hogy "a gyűlölet és az erőszak nem veszi át a hatalmat szívünk felett".

A müncheni vérengzés elkövetője kilenc embert gyilkolt meg, köztük egy 15 éves magyar fiút.

Fiatalok gyertyát gyújtanak az ökumenikus gyászszertartáson Forrás: MTI/AP/DPA/Angelika Warmuth

Az áldozatok közül heten muzulmán vallásúak voltak. Az ő nevükben is szólt Dhari Hajer, a müncheni muszlimok tanácsának képviselője, aki Allahhoz fohászkodva segítséget és védelmet kért "ennek a szép városnak, lakóinak és egész Németországnak".

A gyászszertartás végén a müncheni keresztény, zsidó és muszlim vallás képviselői közösen kilenc gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékére.

A július 22-i vérengzés 18 éves német-iráni kettős állampolgár elkövetője München északi részén, az Olympia bevásárlóközponttal (OEZ) szemben lévő gyorsétteremben, illetve előtte és az OEZ-ben lőtte agyon áldozatait, majd végzett magával. A hatóságok előzetes megállapításai szerint tette szélsőjobboldali, rasszista meggyőződésére vezethető vissza.