Népszavazás dönthet a halálbüntetés visszaállításáról Törökországban

Vágólapra másolva!
Valószínűleg népszavazáson kéri majd ki az emberek véleményét a török kormány a halálbüntetés visszaállításáról.
Vágólapra másolva!

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeintung című lapnak adott interjúban azt mondta, hogy Twitter-üzenetek és sms-ek ezreit kapják naponta a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) politikusai, amelyben a választók világossá teszik, hogy ha a párt nem állítja vissza a halálbüntetést, akkor többet nem fognak rá szavazni.

Korábban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke figyelmeztette Ankarát: ha visszaállítja a halálbüntetést, azzal a csatlakozási kérelmét ítéli halálra. Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára pedig emlékeztetett, hogy az emberi jogok és a demokrácia tiszteletben tartása felett őrködő, 49 országot tömörítő páneurópai szervezet tagjai nem alkalmazhatják a halálbüntetést, és az ezt rögzítő egyezményekhez Törökország is csatlakozott. Recep Tayyip Erdogan török elnök viszont korábban közölte: a török nép a halálbüntetés visszaállítását követeli, és egy demokratikus jogállamban a politikusok kötelessége hallgatni a választókra.

„Az EU-nak nincs joga, hogy kioktasson minket ezen a téren”

– hangsúlyozta az interjúban Cavusoglu.

Biztosnak látszik a támogatottság

A népszavazás kiírásához 330 képviselő támogatása szükséges az 550 fős ankarai parlamentben. Az AKP-nek viszont csak 317 mandátuma van, de a jobboldali Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) már bejelentette: kész támogatni a halálbüntetés visszaállítását.

A népszavazáson ehhez már csak egyszerű többségre lenne szükség. Erdogan korábban azt is világossá tette: hozzájárulását adja a halálbüntetés ismételt bevezetéséhez, ha a parlament erről határoz.