Egyre több területet foglalnak el a tálibok

Vágólapra másolva!
Csökkent a kormány ellenőrzése alatt álló területek nagysága Afganisztánban év eleje óta a szélsőséges tálibok előrenyomulása miatt – derült ki az amerikai szenátus illetékes felügyeleti szervének pénteken közzétett jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A közép-ázsiai országgal foglalkozó testület tájékoztatása szerint, míg január végén az ország 407 körzetének 70,5 százaléka volt a kabuli vezetés fennhatósága alatt, addig ez az arány május végére 65,6 százalékra csökkent.

Katonai források szerint jelenleg egészen pontosan 268 körzetet ellenőriz a kormány, 36 körzetben dúl erőszak, vagy érvényesül a szélsőségesek befolyása, míg a többi körzet "veszélyben" van.

A NATO harci küldetésének 2014. decemberi befejeződése óta jelentősen fokozódott az erőszak Afganisztánban.

Tavaly nagyjából hétezer afgán rendőr és katona vesztette életét, további 14 ezer pedig megsebesült a tálibokkal vívott harcokban. Biztonsági jelentésekből kiderül, hogy ezek a statisztikák idén tovább romlottak.

Az ENSZ ezen a héten közzétett beszámolója szerint január és június között a lakosság körében 5166 halálos vagy sebesült áldozatot követelt a kormány és a szélsőségesek közötti konfliktus, ami 4 százalékpontos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Az áldozatok csaknem egyharmada gyerek volt.

A világszervezet becslései azonban nagyon visszafogottak, és a ténylegesnél kedvezőbb képet mutatnak abból adódóan, hogy minden áldozat esetében három, egymástól független forrás megerősítésére van szükség – jegyzi meg a statisztikákról beszámoló dpa német hírügynökség.