Merkel kilencpontos terrorellenes csomagja

MERKEL, Angela
Berlin, 2016. július 28. Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatót tart Berlinben 2016. július 28-án, ahol egy kilenc pontból álló terrorellenes biztonságpolitikai programot terjesztett elő az iszlamista hátterű würzburgi és ansbachi terrortámadásra reagálva. (MTI/EPA/Kay Nietfeld)
Vágólapra másolva!
Kilenc pontból álló terrorellenes biztonságpolitikai programot terjesztett elő Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben az iszlamista terrortámadások után
Vágólapra másolva!

Merkel rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, amin azt mondta, hogy a két iszlamista terrortámadást olyan emberek követték el, akikre addig nem figyeltek fel a biztonsági szervek.

A kilenc pont:

  • jobb korai figyelmeztető rendszer,
  • a rendőrség megerősítése,
  • a hadsereg erősebb bevonása a terror elleni küzdelembe,
  • folytatni kell az internetes bűnözés ellen felállított hatóság kiépítését,
  • fejleszteni a terrorizmus tudományos kutatását,
  • javítani kell az uniós együttműködésen,
  • szorosabb hírszerzési gyüttműködés az Egyesült Államokkal,
  • a fegyvertartási szabályok szigorítása az egész unióban,
  • kitoloncolások következetesebb végrehajtása.

Merkel szerint Németország megbirkózik a feladattal

Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatót tart Berlinben Forrás: MTI/EPA/DPA/Kay Nietfeld

A kancellár rendkívüli tájékoztatóján megismételte 11 hónappal ezelőtti, sokat idézett kijelentését, miszerint Németország megbirkózik a menekültválsággal ("wir schaffen das").

Elismerte, hogy a würzburgi és az ansbachi támadás iszlamista terror volt, amelyet Németországba menekültként érkezett emberek követtek el. A hatóságok mindent megtesznek a "megrázó és elszomorító" bűncselekmények feltárásáért - tette hozzá.

Merkel Dublint akar

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Németország tavaly szeptember 4-én miért nyitotta meg a határait a migránsok beengedéséről szóló döntéssel, azt válaszolta: nem nyitották meg, mert szerintük már nyitva voltak.

Merkel támogatja a belső határokon tavaly szeptember 15-én ideiglenesen visszaállított határellenőrzést, és azt mondta: az Európai Bizottság (EB) az év végén vizsgálja majd, hogy megfelelő-e az uniós külső határok védelme a belső határellenőrzés megszüntetéséhez.

A német kormány továbbra sem tagadja meg a belépést a migránsoktól, ehelyett "sokkal erőteljesebben akar élni" a dublini eljárással - vagyis visszaküldeni a migránsokat oda, ahol a menedékjogi kérelmet benyújtották.