Megbukott Merkel menekültpolitikája a németek többsége szerint

Vágólapra másolva!
Németországban az emberek többsége szerint megbukott Angela Merkel kancellár menekültpolitikája – írja a Die Welt.
Vágólapra másolva!

A Die Welt és az N24 hírtelevízió megbízásából készült kutatás szerint a németek 57 százaléka az utóbbi napok iszlamista terrortámadásai után úgy látja, megbukott a kancellár menekültpolitikája, és hogy

Angela Merkel nem veszi elég komolyan az emberek aggodalmait.

A támadások a többség biztonságérzetét nem befolyásolták: 61 százalék azt mondta, hogy éppen annyira érzi magát biztonságban, mint a würzburgi és az ansbachi merénylet és a müncheni vérengzés előtt (azt nem tisztázza a kutatás, hogy közülük mennyien vannak azok, akik már előtte sem érezték magukat biztonságban).

A németek kétharmada nem akar változtatni mindennapi életén a merényletek, támadások miatt. Ugyanakkor 20 százalékuk elkerüli a tömegrendezvényeket a terrorveszély miatt, és 10 százalékuk elővigyázatosságból nem utazik tömegközledési eszközzel. Ugyancsak nagyjából minden tizedik német szigorúbb szabályokat ír elő gyerekeinek, hogy óvja őket – ismertette a felmérést hírportálján a Die Welt.

A pártok támogatottsága nem változott

A pártok támogatottságában nincs jelentős változás az egy héttel korábbihoz képest az Emnid közvélemény-kutató cég által készített felmérés szerint. Az Angela Merkel vezette jobboldali CDU és bajor testvérpártja, a CSU szövetsége a szavazatok 35 százalékát szerezné meg, ha most vasárnap lenne a választás, ami nem jelent változást. A koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) támogatottsága 1 százalékponttal 23 százalékra csökkent.

Az ellenzékből a baloldal 1 százalékponttal erősödve 10 százalékponton áll, a Zöldek változatlanul 12 százalékon. Nem változott a parlamenten kívüli nagyobb pártok támogatottsága sem, az Alternatíva Németországnak (AfD) 10 százalékon, a liberális FDP 5 százalékon áll.

A reprezentatív felmérést július 27-én végezték, ezer ember megkérdezésével.

Sorozatos támadások

Július 18-án Würzburgnál egy migráns baltával támadt az utasokra, öten életveszélyesen megsérültek. Végül a rendőrök lelőtték. Július 22-én egy 18 éves iráni-német fiatalember Münchenben kilenc embert agyonlőtt, majd megölte magát. Július 24-én egy szíriai migráns egy machetével megölt egy terhes nőt, két embert megsebesített. Ugyanaznap este egy 27 éves szíriai migráns – akit ki akartak utasítani – megpróbálta felrobbantani magát és másokat is Ansbachban, egy fesztivál közelében. Ő meghalt, tizenöten megsérültek.

A hatóságok a würzburgi és az ansbachi esetet iszlamista terrortámadásnak tekintik.