Kamasz fiú készült merényletre Németországban

Vágólapra másolva!
Ámokfutás előkészítésének gyanúja miatt őrizetbe vettek egy kiskorút, aki kapcsolatban volt a müncheni lövöldözés elkövetőjével - közölte szerdán a németországi Ludwigsburg rendőrkapitánysága.
Vágólapra másolva!

A 15 éves gyereket lakossági bejelentés alapján vették őrizetbe még keddre virradó éjjel. A bejelentő a pénteki müncheni lövöldözéssel kapcsolatban végzett kutatása során megállapította, hogy a ludwigsburgi tizenéves az interneten kapcsolatba került a bajor fővárosban történt vérengzés tettesével.

A szüleivel élő fiú otthonában találtak kiskaliberű lőfegyverbe való lövedékeket, késeket és tőröket,

nagy mennyiségű vegyi anyagot és robbanószerkezet összeállításáról szóló leírásokat,

és az iskolájáról készített menekülési terveket.

A tizenéves elmondta, hogy személyes és iskolai gondok miatt valóban foglalkozott a gondolattal, hogy ámokfutásba kezd, de már nem tervez ilyesmit - áll a ludwigsburgi rendőrkapitányság és a stuttgarti ügyészség közös közleményében, amely szerint a gyereket elhelyezték egy ifjúsági pszichiátriai intézetben.

Pénteken Münchenben egy 18 éves német-iráni kettős állampolgár agyonlőtt 9 embert - többnyire kiskorú bevándorlókat -, majd végzett magával. A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap szerdai értesülése szerint szélsőjobboldali beállítottságú, rasszista ember volt,

megtiszteltetésként tartotta számon, hogy születésnapja egybeesik Adolf Hitler születésnapjával

és büszke volt arra, hogy irániként és németként "árja".

Továbbá gyűlölte a törököket és az arabokat, és a felsőbbrendűség érzése töltötte el velük szemben. A nyomozók ezért abból a feltételezésből indulnak ki, hogy célzottan gyilkolhatott külföldi származású embereket.