Volt uniós biztos felel az EU-ban a brexitért

brexit
A Union flag is seen flapping in the wind in front of one of the faces of the Great Clock atop the landmark Elizabeth Tower that houses Big Ben at the Houses of Parliament in London on June 27, 2016. Top Brexit campaigner Boris Johnson sought Monday to build bridges with Europe and with defeated Britons who voted to remain in the EU in last week's historic referendum. London stocks sank more than 0.8 percent in opening deals on Monday, despite attempts by finance minister George Osborne to calm jitters after last week's shock Brexit vote. / AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
Vágólapra másolva!
Közvetlenül az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek fog jelenteni az október 1-jén hivatalba lépő Michel Barnier volt francia külügyminiszter, volt uniós biztos, akit a bizottság arra nevezett ki, hogy előkészítse, illetve vezesse a tárgyalásokat az Egyesült Királyság EU-ból történő kiválásáról.
Vágólapra másolva!

Michel Barnier volt francia külügyminisztert, volt uniós biztost nevezte ki szerdán az Európai Bizottság arra, hogy előkészítse, illetve vezesse a tárgyalásokat az Egyesült Királyság Európai Unióból való kiválásáról, amelyről a szigetország népszavazáson döntött.

Kétszeres egykori uniós biztos

A francia exminiszter

október 1-jétől fogja betölteni a tisztséget, és közvetlenül a bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek fog jelenteni.

Barnier korábban a külügyi és a mezőgazdasági tárcát is vezette Franciaországban, 1999–2004, majd 2010–2014 között pedig az Európai Bizottság tagja volt.

– közölte Juncker. Szerinte Barnier tapasztalt tárgyaló, aki kiterjedt kapcsolatokkal bír a tagállami fővárosokban és az Európai Parlamentben egyaránt, ez pedig nagy előnyt jelent majd a kiválási folyamatnál.

A népszavazáson a kilépéspártiak voltak többségben: a britek 52 százaléka a brexitre voksolt Forrás: AFP/Justin Tallis

Az egykori kétszeres uniós biztos azt írta a Twitteren, "megtisztelő" számára a kinevezés. A brexit előzménye, hogy a június 23-án tartott népszavazáson a választók 52 százaléka szavazott arra, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból, míg a maradás mellett volt 48 százalék.