Újságírókat vettek őrizetbe Törökországban

Törökország Erdogan Oroszország
Supporters stands in front of a screen displaying a portrait of Turkish President Recep Tayyip Erdogan during a rally at Kizilay Square in Ankara on July 20, 2016, Erdogan on Wednesday declared a three-month state of emergency, vowing to hunt down the "terrorist" group behind last week's bloody coup attempt. / AFP PHOTO / ADEM ALTAN
Vágólapra másolva!
Már az újságírókat is elérte a török kormány puccskísérlet után indított nagyszabású megtorlási akciója. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke figyelmeztetett: a jelenlegi helyzetet látva Törökország a közeli vagy távoli jövőben sem lesz az Európai Unió tagja.
Vágólapra másolva!

Elfogatási parancsot adtak ki hétfőn 42 újságíró ellen a július 15-ei puccskísérletet követő tisztogatások keretében Törökországban – közölte az NTV török hírtelevízió. Az újságírókat feltételezhetően azzal vádolják, hogy kapcsolatban álltak az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen muszlim hitszónokkal, akit a török kormány „párhuzamos állam” kiépítésével és a puccskísérlet előkészítésével vádol.

Több ezer katonát vettek őrizetbe Forrás: AFP/Bulent Kilic

A tömeges előállítások eddig nem terjedtek ki a sajtóra. Július 15. óta a török hatóságok

több tízezer katonát, rendőrt, bírót, tanárt és közszolgát bocsátottak el vagy függesztettek fel állásából, és 13 ezer 615 gyanúsítottat vettek őrizetbe.

Erdogan elnök a halálbüntetés újbóli bevezetésének lehetőségéről is beszélt korábban, szerdán pedig három hónapos rendkívüli állapotot rendeltek el.

Binali Yildrim miniszterelnök vasárnap az elit elnöki gárda feloszlatását jelentette be azután, hogy a puccs után a szervezet 300 tagját letartóztatták.

Így nem lesz EU-tagság

Törökország nyugati szövetségesei és civil szervezetek szerint az államcsíny utáni helyzetet Erdogan elnök nemcsak a puccsban részt vevők megbüntetésére, hanem a politikai ellenfeleivel való leszámolásra is felhasználja. Legutóbb Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke figyelmeztette az országot. Hétfő reggel azt mondta:

Törökország belátható időn belül nem lesz az Európai Unió tagja,

és ha a török kormány visszaállítja a halálbüntetést, az EU azonnal megszakítja a csatlakozási tárgyalásokat.

Erdogan elnök belpolitikailag megerősödve kerülhet ki a puccskísérletből, de nyugati szövetségeseitől még jobban eltávolodhat Forrás: AFP/Adem Altan

Juncker szavai különösen azután lehetnek jelzésértékűek, hogy Ömer Celik EU-s ügyekért felelős miniszter tegnap szóvá tette: az ország nyugati szövetségesei a demokratikusan megválasztott kormány melletti szolidaritásuk jeleként miért nem látogattak még az országba.

– reagált Jean-Claude Juncker szavaira Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter. Szerinte az EU nyugodtan megfogalmazhatja a véleményét a halálbüntetésről szóló vitában, de a fenyegető hangnem visszaüthet.

Tegnap az Amnesty International közölte: „hiteles bizonyítékai” vannak arról, hogy megkínoztak embereket, akiket a puccskísérlet után fogtak el. A szervezet szerint az ország több pontján felállított, hivatalos és nem hivatalos fogolytáborokban

megvertek és megerőszakoltak foglyokat.

Voltak olyanok is, akiktől a vizet, az élelmet és az orvosi ellátást tagadták meg – állítja az Amnesty. A szervezet vádjait egy török kormánytisztviselő kategorikusan visszautasította. Úgy fogalmazott: abszurd felvetés, hogy egy EU-s tagságra pályázó ország ne tartaná be a törvényeket.

Az egyik leghíresebb újságíró is célkeresztben

A körözött újságírók listáján szerepel a 72 éves Nazli Ilicak neve is, aki a török médiavilág egyik első számú alakja. A publicistát 2013-ban azért bocsátották el a Sabah című kormánypárti napilaptól, mert korrupciós botrányba keveredett minisztereket bírált. A korrupciós ügy a török kormány szerint azonban csak a Fethullah Gülent támogató ügyészség Erdogan és szövetségesei elleni akciója volt. Ilicakot isztambuli lakásán hétfőn nem találták, a rendőrség kapcsolatba lépett a Mugla tartományi hatóságokkal, mert szerintük ott tartózkodik.

Az Anadolu török állami hírügynökség korábbi jelentései szerint már

az elmúlt napokban is állítottak elő újságírókat, csak jóval kisebb számban és súllyal.

Múlt szombaton a dél-törökországi Adana városban öt újságírót vittek el a rendőrök, pénteken a délkelet-törökországi Sanliurfában hármat, közülük kettőt őrizetbe is vettek.

A puccs és a leszámolás ellen is tüntettek

Tegnap az erőszakos hatalomátvételek ellen tartott több százezres tüntetést a legnagyobb török ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt. A párt elnöke arról beszélt: az ország gyűlölettel és dühvel nem irányítható, a puccskísérlet résztvevői felett a jog keretei között kell ítélkezni.

A demonstráció csak pár órával azután történt, hogy Hulusi Akar török vezérkari főnök arról beszélt: a puccskísérletben részt vevő katonák a legsúlyosabb árat fizetik tetteikért.