Őrizetbe vették a müncheni ámokfutó egyik barátját

Virágtengerbe borult a tett helyszíne , München, lövöldözés
Flowers and candles and a card that reads "Ruht in Frieden wir werden euch vermissen!" (lt. 'Rest in Peace, we will miss you') lie close to the Olympia Einkaufszentrum (OEZ), one day after a shooting with deaths and casualties in the building, in Munich, Germany, 23 July 2016. An 18-year-old fired off the deadly shoots killing ten people including himself. According to a statement by the investigators on Saturday morning, the young man of German-Iranian descent is highly likely to have acted on his own accord and killed himself afterwards. Photo: SVEN HOPPE/dpa
Vágólapra másolva!
A rendőrség azt gyanítja, tudta, mi készül, de nem jelentette.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették annak a férfinak az egyik 16 éves afgán barátját, aki pénteken kilenc embert gyilkolt meg a bajor tartományi fővárosban - közölte július 24-én, vasárnap este a müncheni rendőrség.

Köze lehetett hozzá

A hatóság úgy véli: a tinédzsernek köze lehetett ahhoz a bejegyzéshez a közösségi médiában, amellyel feltételezhetően a támadó akart minél több embert a müncheni Olympia bevásárlóközpont mellett található gyorsétteremhez csalogatni.

Tudta, de nem jelentette

A hatóság közleménye szerint a 16 éves fiú nem sokkal a lövöldözés után saját maga kereste fel a rendőrséget, de az azóta lefolytatott nyomozás ellentmondásokra derített fényt a vallomásában, ezért

a rendőrök azt gyanítják, hogy tudta, mi készül, de nem jelentette,

hogy ismerőse tömeggyilkosságot tervez, ami bűncselekmény.

- áll a müncheni rendőrség közleményében.

Beteg volt, nem radikális

A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint a 18 éves David Ali Sonboly visszahúzódó, magányos, zavart, a másokkal való érintkezéstől időnként pánikrohamot kapó iráni-német állampolgár volt, aki megszállottjává vált a lövöldözős tömeggyilkosságoknak, és tettét nem a radikális, szélsőséges iszlamizmus motiválta.