TV2-Tények: Több magyar is volt a lövöldözés idején a müncheni plázában

münchen lövöldözés
Policemen and police vehicles standing standing at the central station in Munich, Germany, 22 July 2016. After a shootout in the Olympia shopping centre in Munich, injuries and possible deaths were reported by the police. PHOTO: FELIX HOERHAGER/dpa - NO WIRE SERVICE -
Vágólapra másolva!
A TV2 Tények című műsorának magyar szemtanúk nyilatkoztak a merényletről. Az egyikük azt mondta, a gyilkos Ali David Sonboly méterekkel ment el mellette.
Vágólapra másolva!

Egy fiatal nő, aki a pláza egyik boltjában dolgozott eladóként, azt mondta, hogy éppen a szünetéről tért vissza, amikor elkezdődött a lövöldözés.

- mondta a TV2 Tények című hírműsorának. Arról is beszámolt, hogy pár másodperc alatt az egész pláza felfordult, az emberek rohangáltak, a merénylő üvöltözött, és mindenütt vértócsa volt. A magyar nő a kassza mögé bújt el a boltban, mások a próbafülkékben kerestek menedéket. Azt mondta, próbáltak úgy tenni, mintha ott sem lennének.

Miután a merénylő távolabb ment az üzlettől, a nő bezárta az ajtókat. Később a merénylő még visszajött, és megrángatta a bezárt ajtót, de nem tudott bemenni. A nő négy óráig bujkált utána az üzletben, a kommandósok szabadították ki őket.

Egy anya pedig arról beszélt, hogy éjjel, mikor hazafelé tartott a családjával, kommandósok állították meg az autójukat, mintha kerestek volna valakit. "Ránk fogták a fegyvert, de semmi komolyabb nem történt" - mondta. Szerinte több müncheni magyar is volt a lövöldözés idején a plázában, és az egyik áldozatot pont egy magyar mellett lőtték fejbe. Ő is úgy tudta, hogy

egy magyar is van az áldozatok között.

Ezt Szijjártó Péter külügyminiszter megerősítette. Több szemtanú szerint a lövöldözés után alig tudtak elmenekülni a plázától, mert a taxisok nem akartak felvenni senkit a környékről. Sok magyar a közösségi média segítségével keresett segítséget, hogy haza tudjanak jutni a támadás után. Egy magyar fiú arról számolt be, hogy órákig egy közeli raktárban keresett menedéket.