Ankara nem tartja tiszteletben az emberi jogokat

Vágólapra másolva!
Törökország a rendkívüli állapot bevezetése miatt felfüggeszti az Emberi Jogok Európai Egyezményének végrehajtását azokban az esetekben, amelyeknél ez más nemzetközi szerződésből fakadó kötelezettségeivel nem ellentétes - jelentette be csütörtökön Numan Kurtulmus miniszterelnök-helyettes.
Vágólapra másolva!

A politikus rámutatott, hogy Franciaország is pont ezt tette, amikor a novemberben Párizsban elkövetett terrortámadás után rendkívüli állapotot hirdettek az országban.

Kurtulmus reményét fejezte ki, hogy mielőbb, egy-másfél hónapon belül meg lehet szüntetni a rendkívüli állapotot, amelyről ma dönthet a töröktörvényhozás. Recep Tayyip Erdogan török elnök szerda este jelentette be, hogy három hónapra rendkívüli állapotot vezetnek be Törökországban a múlt hét végi puccskísérlet miatt.

Figyelmeztetett az ET

Thorbjorn Jagland, az emberi és a szabadságjogok tiszteletben tartása felett őrködő Európa Tanács (ET) főtitkára közölte, a török hatóságok értesítették a lépésről. Az ET által kiadott közlemény szerint

az élethez való jogot, a kínzás vagy embertelen bánásmód, a rabszolgaság, valamint a törvény nélküli büntetés tilalmát az intézkedés nem érinti.

Ezeket az egyezmény értelmében nem is érintheti, ezeket az alapjogokat minden esetben szavatolni kell. A szervezet azt is hangsúlyozta, az egyezmény továbbra is érvényben marad Törökországban.