Észak-Korea a rádióban üzen a kémeinek

propaganda-hangszórók, Dél-Korea
A South Korean soldier stands guard in front of loudspeakers as the military prepares propaganda broadcasts near the border area between South Korea and North Korea in Yeoncheon, northeast of Seoul, on January 8, 2016. South Korea on January 8 resumed high-decibel propaganda broadcasts into North Korea as the United States ramped up pressure on China to bring Pyongyang to heel after its latest nuclear test. REPUBLIC OF KOREA OUT NO ARCHIVES RESTRICTED TO SUBSCRIPTION USE AFP PHOTO / YONHAP / AFP / YONHAP / YONHAP
Vágólapra másolva!
A dél-koreai kormány elítélte szerdán, hogy Észak-Korea az utóbbi hetekben hidegháborús módszerekhez folyamodott, és rádióüzenetben két alkalommal is kódolt utasítást juttatott el a szomszédos országba. Szöul szerint Phenjan a kódolt üzenettel a Dél-Koreában tevékenykedő kémeknek akart üzenni.
Vágólapra másolva!

Dzsong Dzsun Hi, a dél-koreai egyesítési minisztérium szóvivője elmondta: „nem tudják biztosan, mi Észak-Korea hátsó szándéka a közvetítéssel”, de felszólította Phenjant, hogy „tartózkodjon az ilyen divatjamúlt módszerek alkalmazásától”.

Észak-Korea 16 év után pénteken kezdte újra a kódolt üzenetek bemondását a Phenjani Rádión keresztül. A 12 perces adás elején egy női hang a következőt mondta be: „Innentől megbízás következik a 27-es számú felderítő ügynök számára”.

XXI. század észak-koreai módra: hangszórók a határon és rádióüzenet a kémeknek Forrás: AFP/LimTaehoon/Yonhap

Ezt egy számsorozat követte, amely valószínűleg egy könyv adott részeire hívta fel a figyelmet.

Az AP amerikai hírügynökség értesülései szerint már június 24-én is lezajlott egy hasonló, kétperces adás.

A dél-koreai hírszerzés állítólag azon dolgozik, hogy kitalálja, miért folyamodott Phenjan ehhez a kommunikációs módszerhez a digitális korban, amikor az interneten keresztül is célba juttathatta volna az utasításokat.

Egyes szakértők szerint az adás az észak-koreai lélektani hadviselés eszköze lehetett, vagy egyszerűen üres kérkedés, a nyomásgyakorlás eszköze.