Üres börtöncellák, zsúfolt hotelek – jön Trump

TOPSHOTS Horizontal CANDIDATE FLAG PRESIDENTIAL ELECTION ELECTORAL MEETING POLITICAL CAMPAIGN ELECTION PRIMARY ELECTION REPUBLICAN PARTY EXPRESSION
Presumptive US Republican presidential candidate Donald Trump addreses a campaign rally at Grant Park Event Center in Westfield, Indiana. / AFP PHOTO / Tasos KATOPODIS
Vágólapra másolva!
Kezdődik az amerikai republikánusok országos konvenciója, amelyen elnökjelöltté választják Donald Trumpot. Rendkívüli biztonsági intézkedések Clevelandben.
Vágólapra másolva!

Kiürítettek börtöncellákat az esetleges tömeges letartóztatásokhoz Clevelandben. A szállodák viszont zsúfoltak, mert kezdődik az amerikai republikánusok országos konvenciója, amelyen megválasztják a párt elnökjelöltjét, Donald Trumpot.


Az elmúlt napok és hetek rendőrgyilkosságai miatt rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be Clevelandben. Az Erie-tó partján fekvő nagyváros mintegy ötvenezer látogatót - köztük tizenötezer újságírót - vár a négynapos konvencióra.

Ohio állam törvényei engedélyezik a szabad fegyverviselést, de a Quicken Loans Arénában, ahol az elnökjelölt-állító konvenciót tartják, és a környékén ezekben a napokban megtiltották a fegyverviselést. A városban láthatóan megerősítették a biztonságot, az aréna körül több kilométer hosszan kígyóznak a fémkorlátok, a létesítmény autóval meg sem közelíthető, és összesen ötezer rendőr és titkos ügynök vigyázza a rendet és a biztonságot.


A titkosszolgálat, a clevelandi rendőrség és a Szövetségi Nyomozó Iroda már hónapok óta egyeztetett a helyi és a szövetségi rendfenntartó erőkkel, hogy a város biztonságos legyen.

Mindenesetre kiürítettek börtöncellákat, a bíróságok pedig éjjel egyig lesznek szolgálatban arra az esetre, ha tömeges letartóztatásokra lenne szükség.

Nyílt fenyegetés ugyan nem érkezett, de az egyik radikális afroamerikai szervezet, az Új Fekete Párducok Párt néhány tagja sajtóhírek szerint a múlt héten bejelentette, hogy Clevelandbe érkezik, méghozzá fegyverrel.