Berlin óva inti Ankarát

török törökország pucs pucskisérlet katonai hatalomátvétel
People carry a man shot during clashes with Turkish military at the entrance to the Bosphorus bridge in Istanbul on July 16, 2016. Turkish military forces on July 16 opened fire on crowds gathered in Istanbul following a coup attempt, causing casualties, an AFP photographer said. The soldiers opened fire on grounds around the first bridge across the Bosphorus dividing Europe and Asia, said the photographer, who saw wounded people being taken to ambulances. / AFP PHOTO / Bulent KILIC
Vágólapra másolva!
A Törökországgal folytatott uniós csatlakozási tárgyalások végét jelentené, ha Törökországban visszaállítanák a halálbüntetést - jelentette ki a német kormány szóvivője hétfőn Berlinben. Német kormánypárti politikusok korábban ugyanerre hívták fel a figyelmet a tisztogatásokkal kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Az EU értékközösség, amelynek „álláspontja világos: kategorikusan elvetjük a halálbüntetést” – hangsúlyozta tájékoztatóján Steffen Seibert kormányszóvivő.

Hangsúlyozta, hogy a puccskísérlet utáni helyzetben a jogállamiság szabályai és az arányosság elve alapján kell eljárni.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a menekültválság közös kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodás ügyét „külön kell kezelni” A megállapodás mindkét fél érdekét szolgálja, végrehajtása pedig halad előre - mondta a német kormányszóvivő.

A puccsot nem használhatja a török elnök tisztogatásra Forrás: AFP/Bulent Kilic

Hasonlóképpen értékelt Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának német kereszténydemokrata elnöke a Handelsblatt című üzleti lapnak.

Szerinte is megnehezíti, és akár véget is vethet Törökország 2005-ben kezdődött uniós csatlakozási folyamatának, ha Recep Tayyip Erdogan államfő az alkotmányos jogok további szűkítésére használja fel a kudarcba fulladt katonai államcsínnyel kialakult helyzetet.

Ő is úgy véli, hogy a menekültválság közös kezeléséről kötött egyezményt nem érintheti a puccskísérlet ügye.

Nem mindenki ért egyet

Más CDU-s politikusok is az uniós csatlakozási folyamat leállásának veszélyére figyelmeztettek. Például a szövetségi parlament EU-ügyi bizottságának elnöke, Gunther Krichbaum a Die Welt című lapnak azt mondta, hogy nem lehet a jogtalanság ellen jogtalansággal harcolni, és „könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint egy antidemokratikus országnak bekerülni az EU-ba”.

A testvérpárt bajor CSU vezetői szerint viszont az EU és Törökország egész kapcsolatrendszerét felül kell vizsgálni, így a vízummentesség megadását is, amelynek felgyorsításáról rendelkezik a menekültválságról kötött megállapodás.

Török katonák és rendőrök az isztambuli Taksim téren Forrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

„Aki eddig nem vette volna észre, most láthatja, hogy teljes egészében felül kell vizsgálni az EU-Törökország politikát” - mondta Andreas Scheuer, a CSU főtitkára a Handelsblattnak.

Hozzátette, hogy Horst Seehofer pártelnök, bajor miniszterelnök és Angela Merkel kancellár kedden Berlinben megbeszélést folytat a törökországi helyzetről.

Korábban is aggódott

Horst Seehofer már egy vasárnapi interjúban jelezte fenntartásait.

„Mindig is voltak kételyeim az olyan kezdeményezésekkel kapcsolatban, mint a vízummentesség (a török állampolgároknak), és ezek a kétségek most tovább erősödtek" - mondta a CSU elnöke az ARD országos köztelevíziónak.

Erdogannak kiváló lehetőséget ad a puccs a hatalma bebetonozására Forrás: AFP/Anadolu Agency/Turkish Presidency/Murat Cetin

A CDU/CSU pártszövetség mellett a koalíciós társ szociáldemokraták is élesen bírálták Recep Tayyip Erdogant.

A török elnök „támadást indított a demokratikus jogállam ellen”, és a puccskísérletet felhasználja arra, hogy az államapparátust megtisztítsa pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja ellenfeleitől - mondta Thomas Oppermann, a Bundestag SPD-frakciójának vezetője a Spiegel Online hírportálnak.