Elemzik a nizzai merénylő SMS-eit

crime Horizontal Police officers, firefighters and rescue workers are seen at the site of an attack on July 15, 2016, after a truck drove into a crowd watching a fireworks display in the French Riviera town of Nice.
A truck ploughed into a crowd in the Fr
Rendőrök, mentők és tűzoltók dolgoznak a nizzai merénylet színhelyén
Vágólapra másolva!
Gyorsan radikalizálódott, nem sokkal a támadás előtt még újabb fegyvereket kért a merénylethez. Több mint kétszáz nyomozó tanulmányozza Mohamed Lahouaiej-Bouhlel üzeneteit.
Vágólapra másolva!

Több mint kétszáz nyomozó dolgozik a 84 ember életét kioltó nizzai merénylő, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel SMS-forgalmának kielemzésén. A támadás előtt nem sokkal küldött SMS szerint Bouhlel további fegyvereket kért az akcióhoz.

A július 14-én, a francia nemzeti ünnepen fehér hűtőkocsival elkövetett gázolásos támadás miatt eddig hét embert, köztük egy albán házaspárt vettek őrizetbe. A férj állítólag egy 7,65-ös kaliberű pisztolyt szerzett a 31 éves tunéziai merénylőnek, aki ezzel többször rálőtt a rendőrökre, mielőtt végeztek volna vele.

Két kilométeren át gázolta el az embereket, mire a rendőröknek sikerült lövéseikkel megállítani Forrás: MTI/AP/Luca Bruno

A hatóságok szerint a hivatásos sofőrként dolgozó férfi gondosan megtervezte a támadást.

A mészárláshoz használt járművet már július 4-én lefoglalta, és 11-én hozta el a kölcsönzőből. Bouhlel július 12-én és 13-án is felkereste a helyszínt, a nizzai tengerparti sétányt.

A hivatásos sofőrként dolgozó férfi gondosan megtervezte a támadást Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A merénylővel kapcsolatban álló őrizetbe vettek szerint a férfi gyorsan radikalizálódhatott.

A Le Parisien című francia lap szerint még az alkoholról is lemondott, pedig korábban sem azt, sem a disznóhúst vagy éppen a marihuánát nem vetette meg. Az Iszlám Államhoz közel álló Amak hírügynökség szombat este a szélsőséges dzsihádista szervezet a katonájaként hivatkozott a férfira.

84 emberrel végzett, 300-at megsebesített a nizzai merénylő Forrás: AFP//Valery Hache

A csütörtöki támadás mintegy 300 sebesültjéből vasárnap még mindig 18-an voltak életveszélyes állapotban. Vasárnap este több mint ezren vettek részt a párizsi Notre-Dame-ban az áldozatok emlékére tartott misén. Hétfő délelőtt Francois Hollande a francia fővárosban megbeszélést folytat biztonsági kabinetjével, délben pedig országszerte egy perc csenddel emlékeznek meg az áldozatokról.