Terrortámadást szimuláltak Rióban

Rio de Janeiro performs simulated exercise against terrorism TERRORISM Rio de Janeiro Rio 2016 Brazil security train station Deodoro Olympic Station military riffle Supervia SOLDIER TERRORIST
Brazil rendőrök gyakorlatoztak a pályaudvaron
Vágólapra másolva!
A terrorellenes bevetést gyakorolták a brazil biztonsági erők alig három héttel a Rio de Janeiró-i nyári olimpiai játékok kezdete előtt.
Vágólapra másolva!

A mintegy 6 millió lakosú metropolisz Deodoro nevű negyedében szombaton 500-an vettek részt a gyakorlaton – közölte Rio de Janeiro szövetségi állam közbiztonsági hivatala. Katonák, rendőrök és tűzoltók többek között arra készültek fel, miként kell eljárni a deodorói pályaudvar elleni esetleges pokolgépes támadás, egy lövöldözés vagy a gyanúsítottak üldözése esetén. Ebben a riói városrészben hét sportágban rendeznek versenyeket.

Nizza miatt szigorítanak

A brazil hatóságok a csütörtök este elkövetett, 84 halálos áldozatot követelő nizzai gázolásos merényletet követően bejelentették, hogy fokozzák a biztonsági óvintézkedéseket, például több ellenőrző pontot állítanak fel az utakon egy esetleges hasonló támadás megakadályozása érdekében.

Brazil rendőrök gyakorlatoztak a pályaudvaron Forrás: AFP/NurPhoto/Luiz Souza

A légteret is figyelik

Az olimpiai falut július 24-én nyitják meg, ezt követően pedig már a légtérben is korlátozásokra kell számítani - derült ki a tájékoztatásból. A hadsereg csak Rióban 80 repülőgépet készül bevetni, amelyeknek különleges joguk lesz az esetleges gyanús objektumok lelövésére. A biztonság szavatolását

felderítődrónok és a tengeren járőröző hadihajók

is segítik majd. Az augusztus 5-én kezdődő ötkarikás játékokat a biztonsági erők 85 ezer tagja, köztük 38 ezer katona védi.

Rio biztonságos lesz

Bár Brazília nem állt eddig az iszlamista terrorizmus célkeresztjében, az olimpia alatt a brazil hatóságokat tucatnyi ország is támogatni fogja különleges biztonsági egységeivel. Eduardo Paes riói polgármester az egyik helyi televíziós adónak tett nyilatkozatával ugyanakkor azt sugallta, hogy hazája képes garantálni az olimpia biztonságát. "Ha augusztusban egy biztonságos helyet akarnak felkeresni, jöjjenek Rio de Janeiróba" - hangsúlyozta.