Véres káosz fenyegeti Franciaországot a radikalizálódás miatt

Nizzai tömeges gázolás
a franciaországi Nizzában történt terrorcselekmény helyszínén, ahol egy 31 éves tunéziai származású nizzai férfi teherautóval belehajtott a nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijáték idején a tömegbe 2016. július 14. este.
Police officers, firefighters and rescue workers are seen at the site of an attack on July 15, 2016, after a truck drove into a crowd watching a fireworks display in the French Riviera town of Nice. A truck ploughed into a crowd in the French resort of Nice on July 14, leaving at least 60 dead and scores injured in an "attack" after a Bastille Day fireworks display, prosecutors said on July 15. / AFP PHOTO / Valery HACHE
Vágólapra másolva!
A magas munkanélküliség, a sikeres hitszónokok és a francia államban való csalódás vezet sok muszlim fiatalt a radikális ideológiák felé, majd a terrortámadások elkövetéséhez – vélik a Nizza környéki településen élők. Franciaországban a magas fokú biztonsági intézkedések ellenére sem sikerül megakadályozni a magányos merénylőket. Mindennek következménye lehet az is, hogy az országban a bosszúvágy miatt polgárháborús állapotok alakulnak ki a többség és a muszlim kisebbség között.
Vágólapra másolva!

A francia Riviéra eddig arról volt híres, hogy a világ vezető elitje általában Nizzában és környékén nyaralt, a régió azonban az iszlám dzsihádisták egyik bázisává vált az elmúlt években. Az utóbbi időszakban 55-en mentek Szíriába harcolni erről a területről, és a régió Párizs egyik külső kerülete után

a leginkább radikalizálódott.

Franciaország ezen déli megyéjében rengeteg csalódott fiatal muszlim él, akiket könnyen meg tud fogni a radikális ideológia.

A nizzai támadásnak 84 halálos áldozata van eddig Forrás: AFP/Valery Hache

Ez a radikalizmus táptalaja

Nizzában és környékén roppant népszerűek a különféle hitszónokok, akik arról beszélnek, hogy az ott élők sikertelenségének egyik oka az, hogy a francia társadalom kiközösíti őket. A fiatalok éppen emiatt feljogosítva érzik magukat arra, hogy piti bűncselekményeket kövessenek el, amit egyébként szent cselekedetként értékelnek – mondta a BBC-nek egy helyi muszlim. A másik probléma, hogy a négy vagy öt generáció óta a térségben élő

arabok mostani nemzedéke egyáltalán nem gondolja magát franciának.

Boubekeur Bakri, egy Nizza környéki imám azt mondja, hogy ő már 2010-ben felhívta a figyelmet a szélsőséges ideológia terjedésére. Mindennek a táptalaja, hogy a muszlim közösségekben körülbelül 40 százalékos a munkanélküliség, ami szintén kedvez a radikális eszmék terjedésének. A dzsihadizmus sikerének a másik oka a régióban, hogy nagyon felkészült toborzók vannak, akik már nem arról beszélnek, hogy Szíriában kell a szent harcot folytatni, hanem arról, hogy Franciaországban.

A francia hatóságok szigorú intézkedései semmit sem érnek a magányos merénylőkkel szemben Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

„Gyűlölik Franciaországot”

Franciaországban egyébként az elmúlt 18 hónapban, a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadás óta, a legátfogóbb biztonsági intézkedéseket hozták, mégsem sikerült megelőzni a nizzai merényletet. Mostanra kiderült, hogy akár a szomszéd srác is lehet terrorista. Az a feltételezés, hogy a nizzai merénylő egyénileg radikalizálódott, egy újfajta kihívás elé állíthatja a hatóságokat.

Hasonló esemény történt a múlt hónapban Párizsban, amikor egy magányos merénylő két rendőrrel végzett. A mostani és az akkori akcióban az volt a közös, hogy az elkövetők gyűlölték Franciaországot és annak szimbólumait.

Vélhetően több tízezer fiatal muszlim gondolkozik így

Franciaországban, de közülük csak kevesen mernek akcióba lépni. Bármilyen biztonsági rendszert építenek is ki, azt nem tudják megakadályozni, hogy valaki egy késsel felszerelkezve megölje a szomszédját.

A következő években még rosszabb is lehet a helyzet Franciaországban Forrás: AFP/Valery Hache

Polgárháború?

De mi lesz a következő a lépés? Elképzelhető, hogy a támadások annyira felháborítják a francia társadalmat, hogy mecseteket fognak felgyújtani, vagy feldúlják az arabok lakta negyedeket. Az Iszlám Állam pontosan ezt akarja elérni, hogy Franciaország teljes káoszba süllyedjen. Patrick Calvar, a francia belbiztonsági erők vezetője májusban pont egy ilyen forgatókönyvről beszélt, hogy szélsőjobboldali csoportok arra készülnek, hogy

nyílt konfrontációba kerüljenek a muszlimokkal.

Ez a harc nem az iszlamisták és a szélsőjobb között fog folyni, hanem a radikális jobboldaliak és a muszlim világ között – mondta a hírszerző.

A franciaországi sorozatos merényletek a szélsőjobboldal megerősödését hozhatják Forrás: AFP/Valery Hache

Az Iszlám Állam vállalta

A délkelet-franciaországi Nizzában csütörtök este a 31 éves, tunéziai állampolgárságú Mohamed Lahouaiej Bouhlel bérelt teherautóval belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe, és közben lövéseket adott le a város tengerparti sétányán. A férfit a rendőrök lelőtték, a merényletnek 84 halálos áldozata volt, de azóta is többtucatnyi ember válságos állapotban fekszik kórházban. A támadást szombaton az Iszlám Állam vállalta magára.