Ismét rendőrökre lőttek az Egyesült Államokban

Baton Rouge, 2016. július 17. Rendőrök zárják le az Airline autópályát a Louisiana állambeli Baton Rouge közelében, miután a városban megöltek három rendőrt 2016. július 17-én. (MTI/AP/Max Becherer)
Vágólapra másolva!
Legalább egy ismeretlen fegyveres több rendőrre rálőtt az amerikai Louisiana állam fővárosában, Baton Rouge-ban helyi idő szerint vasárnap reggel 9 órakor, hárman életüket vesztették, hárman pedig megsebesültek - mondta Kip Holden, a város polgármestere az MSNBC amerikai kereskedelmi televíziónak.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb információk szerint a Baton Rouge-i rendőrség két munkatársa és a rendőrkapitány helyettese halt meg a fegyveres támadásban.

A CNN amerikai hírcsatorna szerint a rendőrséget arról értesítették, hogy egy gyanús személy sétál az Airline Highway-en fegyverrel a vállán. Amikor a rendőrök kiérkeztek a megadott helyszínre, tüzet nyitott rájuk.

Mike Edmonson, Luisiana állami rendőrségének a főfelügyelője közölte:

egy fegyverest lelőttek, akinek feltehetően nem voltak bűntársai, ő az egyetlen támadó.

Hozzátette, Baton Rouge-ban nem áll fenn annak veszélye, hogy fegyveresek ámokfutásba kezdtek.

Korábbi értesülések több támadóról szóltak, akik közül egy embert megöltek a hatóságok, másoknak pedig sikerült elmenekülniük.

Rendőrök zárják le az Airline autópályát a Louisiana állambeli Baton Rouge közelében, miután a városban megöltek három rendőrt Forrás: MTI/AP/Max Becherer

A rendőrség különleges robotok segítségével fésülte át a lelőtt támadó holttestének környékét robbanóanyag után kutatva - mondta el L. Jean McKneely rendőrségi szóvivő.

A lövöldözés a rendőrőrstől nagyjából egy kilométerre fekvő bevásárlóközpont közelében zajlott. A biztonsági erők figyelmeztették a lakosokat, hogy tartsák távol magukat a tetthelytől.

- mondta.

A Fehér Ház felvette a kapcsolatot a helyi tisztségviselőkkel, és felajánlotta segítségét. Barack Obama közleményben ítélte el a rendfenntartó erők elleni támadást, és ígéretet tett arra, hogy igazságot fognak szolgáltatni.

"Lehet, hogy még nem tudjuk a támadás indítékát, de hadd szögezzem le:

Ezek a támadások gyávák műve, akik nem képviselnek senkit sem" - hangsúlyozta az amerikai elnök.

A múlt héten a Baton Rouge-i rendőrség három embert tartóztatott le, miután kiderült, hogy helyi rendőrök meggyilkolására készültek. A rendőrség keddi közleménye szerint az egyik gyanúsított a 17 éves Antonio Thomas volt, aki kihallgatása során elmondta, hogy ő és három társa fegyvereket lopott a cél érdekében.

Egy héttel korábban hatalmas tüntetések zajlottak Baton Rouge-ban és több más helyszínen a rendőri túlkapások miatt, miután két helyi rendőr közvetlen közelből lelőtt egy 37 éves, ötgyerekes afroamerikai férfit, Alton Sterlinget. Röviddel az eset után egy minnesotai rendőr egy közúti igazoltatás során megölte az ugyancsak afroamerikai Philando Castile-t.

A két afroamerikai férfi szükségtelen halála okán békés tüntetést tartottak a texasi Dallasban a rendőri túlkapások ellen, az eseményen ugyanakkor elszabadult az erőszak, amikor is az afroamerikai Micah Johnson tüzet nyitott rendőrtisztekre. Az orvlövész támadásában öt rendőr vesztette életét.