EU-biztos: Erdogan nem nyírhatja tovább az alapjogokat

Russia–Germany: Improving the Competitive Edge of the Russian and German Economies via Cooperation in Industry 4.0 Applications roundtable landscape HORIZONTAL spief 2016 spief-2016
Gönther Oettinger
Vágólapra másolva!
A török kormánynak nem szabad tovább korlátoznia a demokratikus alapjogokat a meghiúsult puccskísérlet nyomán – figyelmeztetett az Európai Unió digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztosa.
Vágólapra másolva!

Günther Oettinger a Welt am Sonntag című német vasárnapi lapnak azt mondta, hogy ha Recep Tayyip Erdogan az utóbbi napok történéseire az alapvető jogok további megnyirbálásával reagál, azzal a török elnök csak eltávolodik az Európai Unió és a NATO által képviselt értékektől.

Gönther Oettinger Forrás: AFP/Sputnik/Igor Russak

"Ezzel Erdogan ugyan belpolitikailag erősítené pozícióját, külpolitikailag viszont elszigetelődne" – vélekedett a német EU-biztos. "Remélem, hogy együttműködésünket szigorúan a jogállami elvek szerint és értékeink mentén folytatjuk" – hangsúlyozta Oettinger.

A szombatra virradóra megkísérelt török katonai hatalomátvétel során összesen mintegy 250 ember halt meg, és több mint 1400-an megsebesültek. Ankara szerint a történtek mögött egy, a hadseregben is kiépült "párhuzamos struktúra" húzódik meg. Erdogan szombaton hívei előtt kijelentette, hogy parlamenti vita tárgya lehet a halálbüntetés újbóli bevezetése a meghiúsult puccskísérlet nyomán.