Rekordgyorsasággal felszámolták a török puccsot

török törökország pucs pucskisérlet katonai hatalomátvétel
AKSARAY, TURKEY - JULY 16: People react against military coup attempt, in Aksaray, Turkey on July 16, 2016. Oguzhan Demiray / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Sikertelennek bizonyult puccskísérletet hajtottak végre Törökországban szombatra virradóra, egy zűrzavaros, átláthatatlan éjszaka után Recep Tayyip Erdogan államfő Isztambulban nyilvánosan tett ígéretet arra, hogy a puccsistákat felelősségre vonják. A puccskísérlet halálos áldozatainak száma 194, 1154-en megsebesültek. A puccs politikai következménye lehet, hogy Törökország tovább halad az elnöki rendszer bevezetése felé.
Vágólapra másolva!

Katonai puccsot kísérelt meg a hadsereg egy része Törökországban péntek este. A puccsisták közleményben jelentették be, hogy átvették az ellenőrzést, miközben az államfő és a miniszterelnök egyaránt biztosította a lakosságot, hogy nem döntötték meg a kormányt, és a „lázadók meg fognak fizetni” tettükért.

Kijárási tilalmat és katonai igazgatást vezettek be az ország egész területén, Ankarában és Isztambulban robbanások hallatszottak, és

lövöldözés is kitört katonák és rendőrök között.

Isztambulban egy hídon több ember megsebesült a lövöldözésben.

Elbukott a török puccskísérlet Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Oguzhan Demiray

Túszejtés

Az NTV hírtelevízióban közölte Binali Yildirim török kormányfő, hogy „katonai puccskísérlet van folyamatban Törökországban”. A puccsisták a hadsereg nevében közleményt adtak ki, amelyben bejelentették, hogy átvették a hatalmat „a demokratikus rend megőrzésének és az emberi jogok védelmének érdekében”.

A CNN Türk tévé szerint túszokat ejtettek a török katonai főhadiszálláson Ankarában, köztük volt a vezérkari főnök is. Egy elnökségi forrás ezzel szemben arról próbálta meggyőzni a lakosságot, hogy Törökországban az államfő és a kormány kezében maradt a hatalom.

Súlyos árat fizetnek

Erdogan – aki a puccskísérlet kirobbanásakor éppen nyaralt – szombatra virradóra kétszer is nyilatkozott, miközben sokáig nem lehetett tudni, hol is tartózkodik valójában. Először egyenes adásban szólalt meg a CNN Türk televízióban az egyik riporter mobiltelefonjáról.

Akkor biztosította a lakosságot, hogy ő még mindig az ország államfője, és arra sarkallta az embereket, hogy tartsanak ki, menjenek ki az utcára. Leszögezte:

a puccskísérletet a hadseregen belüli kisebb csoport hajtotta végre,

úgy fogalmazott, hogy egy „párhuzamos struktúra” által bátorított lázadási kísérletről van szó.

Másodszor már az isztambuli repülőtéren beszélt az őt lelkesen fogadó tömeg előtt. Akkorra már úgy nyilatkozott: a török vezetés meghiúsította a puccskísérletet, amelyet Törökország egysége ellen szerveztek, és akik ezt tették, „súlyos árat” fizetnek majd.

A nemzetközi közvélemény is aggódott mi lesz Ankarában Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Sinan Yiter

Bombatalálat is érte a parlamentet

A két nyilatkozat között azonban számos médiajelentés látott napvilágot a különféle harci műveletekről. Korábban a média arról számolt be, hogy lezárták az isztambuli Boszporusz-hidat és a Győzedelmes Mehmed szultán hídját, a főváros, Ankara felett pedig katonai repülők és helikopterek repültek át, fegyverropogás hallatszott.

Helikopterről tüzet nyitottak a török hírszerzés és rendőrség épületére Ankarában. A parlament épületét tankok vették körül, a török hadsereg lezárta az isztambuli repülőteret, felfüggesztették az összes járatot, valamint a katonák elfoglalták a kormány épületét Ankarában.

Az Anadolu hírügynökség szerint bombatalálat is érte a parlament épületét, a Reuters hírügynökségnek telefonon nyilatkozó török parlamenti képviselők arról számoltak be, hogy óvóhelyeken kerestek menedéket.

Később további két bombatalálatról is hírt adtak.

Erdogan már Isztambulban mondta, hogy miután elhagyta az Égei-tenger déli részén fekvő Marmarist, az ottani házát is bombázták.

194-en haltak meg

Szombat reggel már arról szóltak a hírek, hogy a puccskísérletet sikerült meghiúsítani. Legalábbis ezt mondta maga Erdogan Isztambulban, a miniszterelnök pedig így fogalmazott: „az idióta puccskísérlet elbukott, a helyzetet gyakorlatilag ellenőrzés alatt tartjuk”.

Tájékoztatták a lakosságot, hogy őrizetbe vették a puccskísérlet több vezetőjét: a török média szerint egy tábornokot és három alacsonyabb rangú katonát az isztambuli Atatürk repülőtér közelében fogták el, négy puccsistát, köztük egy tisztet pedig a TRT televíziónál „semlegesítettek”.

Mobiltelefonon jelentkezett be Erdogan török elnök Forrás: SOOC/Lefteris Partsalis / SOOC/Lefteris Partsalis

A péntek éjszakai török puccskísérlet halálos áldozatainak száma 194-re nőtt, 1154-en megsebesültek. Egy illetékes szombat délelőtt azt közölte, hogy

már 1563 katonát vettek őrizetbe Törökország-szerte

a puccskísérlettel kapcsolatban. Közben az Anadolu állami hírügynökség azt jelentette, hogy mintegy 200 katona fegyvertelenül elhagyta az ankarai katonai főparancsnokságot, és megadta magát a rendőrségnek.

Több forrás szerint Muharrem Köse ezredes, egykori vezérkari törzstiszt volt a hatalomátvételi kísérlet szervezője. Az Anadolu úgy tudja, hogy Kösét márciusban eltávolították a vezérkari törzsből.

Aggódtak a nagyhatalmak vezetői

Az átláthatatlan események közepette hajnalban a belpolitikai stabilitás, a demokrácia és a béke megőrzése mellett foglalt állást az ENSZ főtitkára, az Európai Unói több vezető tisztségviselője, Angela Merkel német kancellár, az amerikai elnök, az amerikai és az orosz külügyminiszter.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár brüsszeli közleményében szintén nyugalomra és önmérsékletre szólított fel, továbbá Törökország demokratikus intézményeinek és az alkotmánynak a teljes tiszteletben tartására. Hangsúlyozta, hogy Törökország értékes NATO-szövetséges.

Barack Obama amerikai elnök

a demokratikusan megválasztott török kormány támogatására hívott fel

– közölte a washingtoni Fehér Ház. Az erről szóló közlemény szerint Obama telefonon megvitatta John Kerry amerikai külügyminiszterrel a helyzetet, és egyetértettek abban, hogy minden törökországi félnek a választások útján hatalomra került kormányt kell támogatnia.

Görög készültség

A Kreml külön is állást foglalt, hangsúlyozva, hogy Moszkvát mély aggodalommal töltik el a törökországi események. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szombatra virradóra újságíróknak elmondta: Vlagyimir Putyin orosz elnököt folyamatosan tájékoztatják a török puccskísérlet fejleményeiről.

Görögország készültségbe helyezte rendőrségét a pénteki törökországi puccskísérlet miatt a Törökországgal közös határán – jelentette az athéni köztelevízió szombatra virradóra Nikosz Toszkasz polgári védelemért felelős miniszterre hivatkozva. A rendfenntartó erőket elsősorban a szárazföldi határon, az égei-tengeri szigeteken és a repülőtereken riadóztatták.

A nép nem állt a puccsisták mellé Forrás: MTI/AP/Emrah Gurel

Évek óta készülhettek

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő szerint várható volt egy katonai puccskísérlet Törökországban, Recep Tayyip Erdogan török elnököt korábban már figyelmeztették is erre az eshetőségre. A szakértő azt mondta,

évek óta szerveződhetett a puccskísérlet,

hiszen a tiszteknek alaposan tesztelniük kellett, kiket tudnak bevonni.

Georg Spöttle úgy vélekedett, Erdogan az eseményeket az ellenzéki pártokon belüli tisztogatásra is felhasználhatja. Beszélt arról is, hogy a péntek éjjeli puccskísérlet hátráltathatja az Európai Unió és Törökország közötti vízummentesség bevezetését.