Baseballütővel vert fejbe egy autóst a nizzai terrorista januárban, mert az rádudált

nizza, lahouaiei-bouhlel
This image obtained by AFP on July 15, 2016 from a French police source shows a reproduction of the residence permit of Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, the man who rammed his truck into a crowd celebrating Bastille Day in Nice on July 14. The attacker, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, a 31-year-old dual national, zigzagged through a crowd gathered to watch a Bastille Day fireworks display in the French city on Thursday night. / AFP PHOTO / FRENCH POLICE SOURCE / -
Vágólapra másolva!
Agresszív volt, verte a feleségét, és legtöbb szomszédja tartott tőle. Azt azonban nem gondolták Mohamed Lahouaiej-Bouhlelről, a nizzai merénylőről, hogy iszlám szélsőséges lenne, mert a nők és a gyúrás korábban sokkal jobban érdekelte, mint a vallás. A férfi a szakértők szerint valamilyen sokkoló eseménynek köszönhetően, gyorsan radikalizálódhatott – az sem kizárt, hogy skizofrén volt.
Vágólapra másolva!

Barátságtalan, ellenséges ember volt Mohamed Lahouaiej Bouhlel, az eddig 84 halálos áldozatot követelő nizzai teherautós merénylet elkövetője. Azonban

inkább tűnt erőszakos, piti bűnözőnek, mint iszlamista terroristának

– ismerősei szerint ugyanis kocsmában többet lehetett látni, mint a lakása közelében lévő mecsetben. A látszat ellenére a férfinak szinte bizonyosan voltak kapcsolatai az Iszlám Állammal – a terrorszervezet ugyanis ma délelőtt azt közölte: az ő harcosuk volt Bouhlel.

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel lakcímigazolványának másolata Forrás: AFP/-

A 31 éves Lahouaiej Bouhlelnek többször akadt dolga a rendőrséggel garázdaság és lopás miatt, de csak egyszer, idén márciusban ítélték el jogerősen. Januárban egy motoros rádudált, és arra kérte, hogy álljon arrébb a forgalmat akadályozó teherautójával, mire Bouhlel

egy baseballütővel fejbe vágta.

Ezért március 24-én hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Áldozata tegnap azt írta Facebookon:

Postaládát akart bérelni

Mohamed Lahouaiej Bouhlel tunéziai állampolgár volt, de legálisan, munkavállalási engedéllyel dolgozott áruszállító sofőrként Nizzában. Három évig élt utolsó lakhelyén, egy bérelt lakásban Nizza szegényebb részén. A szomszédjai véleménye megoszlik a férfiról. Egyik férfi ismerőse csöndesként és magányosként jellemezte, akit jobban érdekeltek a nők, a testépítés és a salsa, mint a vallás.

A férfi kaputelefonja Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Egy szomszéd nő ennél sokkal sötétebb képet festett Lahouaiej-Bouhlelről. Szerinte

a férfi kifejezetten ellenséges volt,

például ha összefutottak a lépcsőházban, sohasem tartotta az ajtót a nő és gyerekei számára – féltek is tőle. Egy másik szomszéd nő sokáig jóban volt a férfival – Bouhlel néha segített is neki a lakásában megszerelni ezt-azt – de egyszer kölcsönadott neki, a pénzt azonban nem kapta vissza. Ennél is furcsábbnak találta azt, amikor Bouhlel ki akarta bérelni a postaládáját – a kérést ezért vissza is utasította. A nő állítása szerint

a támadás után azonnal arra gondolt: Bouhlelnek is része lehetett benne.

Mohamed Lahouaiej Bouhlelnek három gyereke van, feleségét tegnap őrizetbe vették. Egyes információk arról szóltak, hogy már elvált a nőtől, de a BBC szerint csak nem éltek együtt azok után, hogy a férfi egy éve megverte a feleségét. Bouhlel egy ismerőse szerint a férfi a családi problémái miatt depressziós volt, ami egyre agresszívabbá tette. Ezen valószínűleg a pénzügyi nehézségek sem segítettek: állítólag már kölcsönt is próbált felvenni, hogy tudjon segíteni a családjának, de a bankok visszautasították.

Nem beszélt a vallásról

A Bouhlelt közelebbről is ismerők arra hívják fel a figyelmet, hogy korábban soha nem tapasztalták a férfi vallásos elköteleződését – írja a Politico. Egy korábbi tunéziai szomszéd és családi barát azt mondta:

Ezt a Bouhlel lakhelyéhez közel levő iszlám közösség vezetője is megerősítette: elmondása szerint a férfi soha nem járt az imaházban, és a „tettei semmilyen kapcsolatban nem voltak a vallással”.

Rendőrök ellenőrzik az embereket a merénylet után Forrás: AFP/Valery Hache

Ezek az információk is alátámaszthatják Bernard Cazaneuve francia belügyminiszter szombati szavait. A miniszter azt mondta: Mohamed Lahouaiej Bouhlel nagyon gyorsan radikalizálódhatott, és ez is szerepet játszhatott abban, hogy iszlám szélsőségesként nem került a hatóságok látókörébe. Szerinte ez az eset is azt bizonyítja, mennyire nehéz küzdeni a terrorizmus ellen. Cazaneuve egyébként pénteken még tagadta, hogy Mohamed Lahouaiej Bouhlel szélsőséges lenne, akkor még inkább a magányos ámokfutó teória mellett tartottak ki.

A vizsgálatban részt vevő források szerint Bouhlel az úgynevezett hibrid terroristák közé tartozott. Ők azok, akik sokáig

semmi jelét nem mutatják a radikalizálódásnak, aztán valamilyen sokkoló eseménynek köszönhetően „érzelmi robbanást” élnek át.

Ilyen volt például Yassin Salhi is, aki minden előzmény nélkül túszul ejtette és lefejezte a főnökét 2015 júniusában.

Egy terroristákkal foglalkozó szakértő, Daniel Zagury pszichológus szerint az ilyen elkövetők nagyon instabilak, kiegyensúlyozatlanok és könnyen befolyásolhatóak. A Le Figarónak nyilatkozó rendőrségi forrás szerint a január óta elfogott szélsőségesek 10 százaléka esetében állapítottak meg skizofréniát.