A halálbüntetés újbóli bevezetésén gondolkodik Erdogan

török törökország pucs pucskisérlet katonai hatalomátvétel
ISTANBUL, TURKEY - JULY 16 : People gather to react against military coup attempt, in front of Turkish Prime Minister's Manor to support democracy in Tuzla District of Istanbul, Turkey on July 16, 2016. Isa Terli / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Parlamenti vita tárgya lehet a halálbüntetés újbóli bevezetése a meghiúsult puccskísérlet miatt – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton a halálbüntetést követelő támogatói előtt Isztambulban.
Vágólapra másolva!

A török elnök leszögezte az őt ünneplő tömeg előtt, hogy a – puccsistákat leszámítva – 161 ember életét követelő akciót a fegyveres erők egy kis része hajtotta végre, nem az egész hadsereg.

– mondta, utalva a legfőbb ellenfeleként számontartott, amerikai emigrációban élő Fethullah Gülen hitszónokra.

Ankara szerint a puccskísérlet mögött egy, a hadseregben is kiépült „párhuzamos struktúra” húzódik meg. A török kormány Fethullah Gülent teszi felelőssé a puccskísérletért, aki azonban élesen elítélte azt, és a leghatározottabban cáfolta, hogy bármilyen köze lenne hozzá.

Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Isa Terli

A török elnök már hosszú ideje azzal gyanúsítja Gülent, hogy a – hivatalosan világi – kormány megdöntésére készül egy, a hivatalossal párhuzamos igazságügyi, katonai, oktatási és sajtóstruktúra kiépítésével.

Hírforrások szerint korábban Binali Yildirim török kormányfő is erős utalást tett arra, hogy a halálbüntetés kérdését napirendre tűzhetik a parlamentben.

A puccskísérlet során összesen mintegy 250 ember halt meg és több mint 1400-an sebesültek meg.