Csaknem 3000 bírót távolítottak el a török puccskísérlet után

török törökország pucs katonai hatalomátvétel boszporusz híd
ISTANBUL, TURKEY - JULY 16: Turkish people are seen over the tank after a group of soldiers with armored vehicle, involved in "Parallel State/Gulenist Terrorist Organization"s coup attempt, are being neutralized by police at Bosphorus Bridge in Istanbul, Turkey on July 16, 2016 while people are reacting against military coup attempt. “Parallel state” is an illegal organization backed by U.S.-based preacher Fetullah Gulen. Elif Ozturk / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A meghiúsított törökországi puccskísérlet után 2745 bírót eltávolítottak tisztségéből, az NTV török hírtelevízió információi szerint a török hatóságok elrendelték az őrizetbe vételüket is.  Emellett a közigazgatási felsőbíróság funkcióját betöltő török államtanács tíz tagját is őrizetbe vették Ankarában. 
Vágólapra másolva!

Az NTV hírtelevízió szerint a bírákat Törökország egyik legmagasabb szintű igazságügyi hatósága, a bírák és ügyészek legfőbb tanácsa (HSYK) menesztette. Később elrendelték az őrizetbe vételüket is.

Az Anadolu szerint egyidejűleg a HSYK öt tagjának is távoznia kellett.

Az indoklás szerint a felmentett bírák ellen vizsgálat indult.

Az Anadolu úgy tudja: az államtanács tíz őrizetbe vett tagját azzal vádolják, hogy támogatták a puccskísérletet.

A török parlament nemrég szavazott meg egy vitatott törvénytervezetet, amelynek értelmében az államtanács és a semmítőszék tagjainak számát csökkentik. Az új szabályozás bírálói attól tartanak, hogy a bíróságok tagjait kormányhű ügyészekkel és bírákkal váltják fel. A törvény hatályba lépéséhez azonban szükséges, hogy azt még közzétegyék a török hivatalos közlönyben.

Ankara szerint a puccskísérlet mögött egy, a hadseregben is kiépült "párhuzamos struktúra" húzódik meg.

A török kormány Fethullah Gülent, az amerikai emigrációban élő muzulmán hitszónokot hibáztatja a puccskísérletért, aki azonban élesen elítélte azt, és a leghatározottabban cáfolta, hogy bármilyen köze lenne hozzá.

A török elnök, Recip Tayyip Erdogan már hosszú ideje azzal gyanúsítja Gülent, hogy a - hivatalosan világi - kormány megdöntésére készül egy, a hivatalossal párhuzamos igazságügyi, katonai, oktatási, és sajtóstruktúra kiépítésével.

Az Anadolu a nap folyamán jelentette: a hatóságok letartóztatási parancsot adtak ki a közigazgatási bíróság 48 és a török fellebbviteli bíróság 140 tagja ellen.

A török rendőrség mintegy 100 katonát vett őrizetbe az ország délkeleti részén lévő Diyarbakir légi támaszponton a nap folyamán.

Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Elif Ozturk

A bázis tavaly óta az egyik fő központja a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kurd szakadár szervezet ellen folytatott légi hadműveleteknek.

Egy szemtanú arról számolt be, hogy szombaton egyetlen repülőgép sem szállt fel vagy le a támaszponton.

Értesülések szerint néhány őrizetbe vétel történt más katonai támaszpontokon is, a túlnyomórészt kurdok lakta délkeleti Sanliurfa, Hakkari és Bingol tartományokban.