Az éjszaka olyan volt, mint egy horrorfilm

TOPSHOTS Horizontal
Turkish solders stay at Taksim square as people protest against the military coup in Istanbul on July 16, 2016. Turkish military forces on July 16 opened fire on crowds gathered in Istanbul following a coup attempt, causing casualties, an AFP photographer said. The soldiers opened fire on grounds around the first bridge across the Bosphorus dividing Europe and Asia, said the photographer, who saw wounded people being taken to ambulances. / AFP PHOTO / OZAN KOSE
Vágólapra másolva!
Erdogan elnök felhívására a civilek rátámadtak a puccskísérletet végrehajtó katonákra – így számolt be egy isztambuli nő az Origónak a törökországi eseményekről. A péntek éjjeli puccskísérletnek eddig 161 civil áldozata van.
Vágólapra másolva!

Törökországi, névtelenséget kérő forrásunk, egy fiatal nő egy ötcsillagos hotelben dolgozik Isztambulban. Azt mondja, a városban minden visszatért a normál kerékvágásba – legalábbis az alapján, amit ő lát –, Ankarában viszont még nem értek véget a harcok.

Erdogan hívei megrohamozták a puccsistákat – számolt be a helyszínről egy isztambuli nő Forrás: AFP/Ozan Kose

Rendőr ismerősei dolgoznak ott, ők mesélték neki, hogy az éjszaka olyan volt, mint egy „horrorfilm”. Erdogan elnök felhívására

a civilek rátámadtak a puccskísérletet végrehajtó katonákra,

rengeteg a civil áldozat. Azt mondta, a török parlament épületét is érték lövések. Ankara az ő információi szerint még mindig veszélyes. Erdogan szerinte manipulálja az embereket, és rengetegen támogatják, fanatikusan.

Nyugodtak az utcák

Szombat reggelre visszatért a nyugalom Ankarába és Isztambulba az éjszakai puccskísérlet után – számoltak be a helyszínről az al-Dzsazíra pánarab hírtévé tudósítói. Az ankarai tudósító elmondása szerint a török főváros fölött még a légierő gépei járőröznek, de harcok zaját már több órája nem hallani.

Rengeteg halálos áldozatot követelt a törökországi puccskísérlet Forrás: AFP/Gurcan Ozturk

Az Isztambul ázsiai részéről bejelentkező újságíró a dohai központú hírtévé honlapja szerint arról számolt be, hogy a török nagyváros utcái nagyon nyugodtak,

a forgalom kisebb a szombaton megszokottnál.

Különleges látványt csak a katonák által elhagyottan álló tankok nyújtanak. A harckocsikon rendőrök posztolnak.

A dohai központú hírtévé délelőtt a honlapján arról számolt be, hogy a Boszporusz fölött átívelő két hidat megnyitották a forgalom előtt. A hidakat még péntek este zárták le a puccsisták tankokkal. Miután megadták magukat a rendőröknek és a kormányt támogató civileknek, a hatóságok átvizsgálták a tankokat.

Ankarában súlyos összecsapások voltak Forrás: AFP/Adem Altan

Puccsisták nélkül 161 halott

Szombatra virradóra sikertelen puccskísérletet hajtottak végre Törökországban. A török vezérkari főnököt is túszul ejtették, de végül sikerült szabadítani. Az összecsapásokban – a puccsista áldozatokat nem számítva –

161 ember vesztette életét, 1440 megsebesült.

Korábbi hírek szerint 104 puccsista halt meg a harcokban. A hadsereg 2839 tagját – köztük közkatonákat és magas rangú tiszteket – vettek őrizetbe.