Ezt tudjuk eddig a nizzai terrortámadásról

Nizzai tömeges gázolás
a franciaországi Nizzában történt terrorcselekmény helyszínén, ahol egy 31 éves tunéziai származású nizzai férfi teherautóval belehajtott a nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijáték idején a tömegbe 2016. július 14. este.
Nizza, 2016. július 15. Sebesültet visznek mentőautóhoz a franciaországi Nizzában történt terrorcselekmény helyszínén, ahol egy teherautó belehajtott a nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijáték idején a tömegbe 2016. július 14-én este. Több mint 70 ember életét vesztette, sokan megsebesültek a gázolásban és az azt követő lövöldözésben. Az embertömegbe gázoló teherautó sofőrjét lelőtték. (MTI/EPA/Olivier Anrigo)
Vágólapra másolva!
Szándékosan hajtott egy teherautó a tömegbe tegnap este Nizzában, eddig 84 halottról és több mint 180 sérültről szólnak a hírek. A nemzeti ünnep miatt nagyon sokan voltak az utcán, a sofőr célja az volt, hogy minél több emberrel végezzen. Legalább egy kilométeren keresztül, cikcakkban hajtott, és lövöldözött is – a rendőrök végeztek vele. Egy magyar sérültről is tudni. Összeszedtük a legfontosabb információkat, cikkünk frissül.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb híreket percről percre tudósításunkban követheti.

84 halott, 48 sérült válságos állapotban

A támadás a tengerparti Promenade des Anglais nevű sétányon történt, ahol a nizzai városháza szerint 30 ezren ünnepeltek és nézték a július 14-i tűzijátékot.

A terrortámadásban 84-en vesztették életüket, köztük 10 gyermek is. A francia hatóságok péntek délutáni összesítése szerint 188 sérültet ápolnak kórházban, közülük

48-an vannak intenzív osztályon.

A merényletben egy magyar is megsebesült.

Sebesültet visznek mentőautóhoz a támadás után Forrás: MTI/EPA/Olivier Anrigo

Úgy repültek az emberek, mint a tekebábuk

A szemtanúk borzalmas jelenetekről számolnak be. A teherautó cikcakkban gázolt az emberek között, hogy minél többet elsodorjon, az emberi testek úgy repültek szét, mint a „tekebábuk". A kocsi elől vagy százan a tengerbe ugrottak a promenádról.

Az eset után holttestek, emberi testrészek és kétségbeesett túlélők maradtak a helyszínen. A hatóságok mindenkit felszólítottak, hogy siessenek el a környékről – attól tartottak, hogy a teherautóban robbanóanyag is van.

Középen a merénylő által használt teherautó Forrás: MTI/EPA/Franck Fernandes

A helyszínelésen hetvenen dolgoztak. A holttestek elszállítása csak a helyszínelés befejezése után, péntek délelőtt kezdődött meg.

Erőszakos bűncselekményeket követett el

A megölt támadót Mohamed Lahouaiej Bouhlelnek hívták, 31 éves, tunéziai állampolgárságú férfi volt – a személyi igazolványát megtalálták a teherautóban, és házkutatást is tartottak a lakásán. A hivatásos sofőrként dolgozó férfi többnyire Franciaországban élt, a Guardian szerint utoljára négy éve járt Tunéziában. A Sky News úgy értesült: az elkövetőnek felesége és három gyereke volt.

A rendőrség először azt közölte: a férfi valószínűleg magányos merénylő volt. Azóta kiderült, hogy egy másik igazolványt is találtak az autóban, de erről a hatóságok egyelőre nem árultak el több információt.

Bouhlelt piti tolvajként ismerte a rendőrség, és erőszakos bűncselekmények miatt is állt bíróság előtt, de

terroristaként nem került a hatóságok látókörébe

– értesült az Evening Standard.

A teherautót az akció előtt néhány nappal, egy közeli településen bérelte a férfi – írja a Le Figaro. A rakterében fegyverek és robbanószerek is voltak.

Franciaország „háborúban áll”

Francois Hollande francia elnök azt mondta:

szombattól kezdődően pedig háromnapos nemzeti gyászt rendelt el. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter úgy fogalmazott: „háborúban állunk a terroristákkal, akik mindenáron, szélsőségesen erőszakos módon akarnak lesújtani ránk". Péntek reggel összeült a francia nemzetbiztonsági tanács, délután pedig Nizzába utazott Francois Hollande.

Francois Hollande a támadás után Forrás: AFP/Tf1

További három hónappal meghosszabbítják a tavaly novemberi támadások után életbe léptetett rendkívüli állapotot – jelentette be Francois Hollande. A zöldek ezt valószínűleg nem fogják megszavazni – szerintük a terrortámadás azt bizonyítja, hogy az intézkedésnek önmagában nincs értelme.

A Nizzát is magában foglaló Alpes-Maritimes megyei prefektúra a következő napok minden tömegrendezvényét törölte, a Promenade des Anglais-t meghatározatlan időre lezárták, a környező városrészekben a közlekedést leállították.