Miért megint Franciaország?

Nizzai tömeges gázolás
Rendőrök lőtték ki a kamion sofőrjét
Vágólapra másolva!
Az észak-afrikai bevándorlók helyzete és társadalmi elszigeteltsége is szerepet játszhat a Franciaországban történt terrorakciókban. Ezekben – a nizzaival együtt – több mint 200 ember halt meg tavaly január óta. 
Vágólapra másolva!

A nizzai támadás tavaly év eleje óta a harmadik több áldozatot követő merénylet vagy merényletsorozat Franciaországban.

Az észak-afrikai közösség egy része nagyon elégedetlen.

Francia állampolgárok, de a francia társadalomból ki vannak zárva

– mondta a CNN-nek a támadások hátteréről Robert Baer, a CIA korábbi munkatársa. Szerinte a tavaly novemberi akciók után ezeknek az embereknek a helyzete nehezebbé vált, mivel a külsejük miatt gyakran igazoltatják őket, és az is előfordul, hogy agresszívan lépnek fel velük szemben. Az ilyen élmények csak felgyorsítják az észak-afrikaiak radikalizálódását – állítja a szakértő.

Ezzel a teherautóval hajtott a tömegbe a merénylő Forrás: MTI/AP/Luca Bruno

A harmadik generációs bevándorlók helyzetéről beszélt Tom Fuentes, a FBI korábbi igazgatóhelyettese is. Szerinte a Marokkóból, Algériából, Líbiából vagy Tunéziából érkezők

unokái sem érzik magukat igazi franciának.

A problémát az is súlyosbítja, hogy ezek az emberek jellemzően bevándorlók által lakott környékeken élnek, ezenkívül nem igazán érintkeznek másokkal.

A terror másfél éve

A franciaországi terrortámadások sora tavaly január 7-én kezdődött. Két, később megölt terrorista 12 újságírót gyilkolt meg a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztőségében. Azt mondták, a lap

Mohamed prófétát kigúnyoló karikatúrái miatt állnak bosszút.

Január 8-án egy rendőrnőt lőttek le egy párizsi elővárosban, egy nappal később pedig egy kóser vegyesboltban ölt meg egy terrorista négy túszt.

A támadók algériai és szenegáli származású francia állampolgárok voltak. Az akciókért az al-Kaida vállalta a felelősséget.

A Charlie Hebdóban mészároló páros a támadás előtt az utcán – egy rendőrt is megöltek

Forrás: AFP/Jordi Mir

Még ennél is több áldozatot követelő merényletek történtek tavaly november 13-án, amikor a Bataclan koncertteremben, a Stade de France stadionnál és négy másik helyszínen követtek el összehangolt támadást. Ezekben

130 ember halt meg összesen.

A legtöbb áldozat a Bataclanban volt, ahol három támadó az Eagles of Death Metal nevű együttes koncertje közben nyitott tüzet. Az órákig tartó mészárlásban 89 ember halt meg.

A támadásért az Iszlám Állam vállalta felelősséget. A végrehajtó terroristasejt tagjai szintén észak-afrikai, főleg marokkói származású belga és francia állampolgárok voltak.