Ezt tudjuk eddig a nizzai terrortámadásról

Nizzai tömeges gázolás
Nizzai tömeges gázolás
Vágólapra másolva!
Nyolcvannégyen meghaltak és több mint 200-an megsérültek csütörtök este Nizzában, miután egy tunéziai származású férfi szándékosan a tömegbe hajtott egy teherautóval. A francia nemzeti ünnep miatt nagyjából 30 ezren voltak az utcán, a sofőr célja az volt, hogy minél több emberrel végezzen. Legalább egy kilométeren keresztül, cikcakkban hajtott, és lövöldözött is – a rendőrök végeztek vele. Egy magyar sérültről is tudni. A legfrissebb híreket percről percre tudósításunkban követheti. 
Vágólapra másolva!

Emelkedhet a halottak száma – erről François Molins párizsi főügyész beszélt pénteki sajtótájékoztatóján. Az általa ismertetett legfrissebb adatok szerint a nizzai támadásban 84-en haltak meg – köztük 10 gyerek –, a sérültek száma pedig 202, közülük 52-en kritikus állapotban vannak, 25 embert az intenzíven kezelnek.

Az ügyész megerősítette, hogy a merénylő a 31 éves tunéziai állampolgár, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, aki „teljesen ismeretlen” volt a hírszerzés előtt. A csütörtök este használt hűtőkamiont hétfőn vette bérbe két napra. A francia M6-os csatorna információi szerint a férfi úgy jutott be a teherautóval a lezárt területre, hogy jégkrémárusnak adta ki magát. Az ámokfutás alatt többször rálőtt három rendőrre.

Virágcsokrokkal, koszorúkkal emlékeztek az áldozatokra Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Molins szerint, bár még senki nem vállalta magára a felelősséget, de őt a történtek a terrorszervezetek módszereire emlékeztetik.

A merénylet után indult nyomozás a többi között azt igyekszik kideríteni, hogy Bouhlelnek voltak-e társai, köze volt-e bármilyen terrorszervezethez, illetve hogy honnan szerezte a kézifegyvert, amivel a rendőrökre tüzelt.

A teherautón számos golyónyom látható Forrás: MTI/AP/Luca Bruno

A rendőrség egy pisztolyt és több fegyverutánzatot talált a gépjármű vezetőfülkéjében, az otthonában végzett házkutatás során pedig lefoglaltak egy telefont és egy számítógépet. A merénylő volt feleségét őrizetbe vették a hatóságok.

Úgy repültek az emberek, mint a tekebábuk

A szemtanúk borzalmas jelenetekről számolnak be. A teherautó cikcakkban gázolt az emberek között, hogy minél többet elsodorjon, az emberi testek úgy repültek szét, mint a „tekebábuk”. A kocsi elől vagy százan a tengerbe ugrottak a promenádról.

Erőszakos bűncselekményeket követett el

A megölt támadót Mohamed Lahouaiej Bouhlelnek hívták, 31 éves, tunéziai állampolgárságú férfi volt – a személyi igazolványát megtalálták a teherautóban, és házkutatást is tartottak a lakásán. (Az elkövetőről itt olvashat bővebben.) A hivatásos sofőrként dolgozó férfi többnyire Franciaországban élt, a Guardian szerint utoljára négy éve járt Tunéziában. A Sky News úgy értesült: az elkövetőnek felesége és három gyereke volt.

A Franciaország és Olaszország közötti határon még a legkisebb átkelőnél is egyenként ellenőrzik az áthaladó járműveket. Németországban a szövetségi rendőrség megerősíti a Franciaországgal közös határ térsége és a franciaországi járatokat üzemeltető pályaudvarok, repülőterek és kikötők ellenőrzését és megfigyelését. Spanyolország nem fokozza terrorvédelmi készültségét, de megerősíti a rendőri jelenlétet a repülőtereken és a turistaövezetekben.