Terrortámadás Nizzában, sok halott

crime Horizontal
Soldiers, police officers and firefighters walk near dead bodies covered with a blue sheets on the Promenade des Anglais seafront in the French Riviera town of Nice on July 15, 2016, after a van drove into a crowd watching a fireworks display. At least 75 people were killed when a truck drove into a crowd watching a fireworks display in the French resort of Nice, a lawmaker said on July 15. / AFP PHOTO / VALERY HACHE
Vágólapra másolva!
A tűzijátékra összegyűlt tömegbe hajtott egy teherautó a franciák nemzeti ünnepén. A sofőr szándékosan vezette bele a járművet a tömegbe, cikcakkban hajtott, hogy minél több embert el tudjon gázolni, és lövöldözött is. A legfrissebb adatok szerint 84 ember halt meg, 68-an megsérültek, ebből 18-an válságos állapotban vannak. Egy magyar sérültről tudni. A teherautóban lőfegyvereket, gránátokat és robbanószert is találtak.
Vágólapra másolva!

Egy 31 éves, tunéziai származású nizzai férfi követte el a teherautós merényletet, közölte korábban egy helyi lap, ezt erősíti meg az is, hogy a rendőrség megtalálta a férfi személyi igazolványát a teherautóban.

A Le Figaro biztonsági forrásokra hivatkozva péntek hajnalban azt írta, hogy

80-ra emelkedett a halálos áldozatok száma;

31 ember súlyosan megsebesült, 16 pedig válságos állapotban van.

Az ANSA olasz hírügynökség a hajnali órákban a helyszínről jelentve drámai helyzetet festett le a merénylet utáni állapotokról.

Holttestek a sétányon, ahol a merénylő belehajtott a tömegbe

Forrás: AFP/Valery Hache

A Promenade des Anglais nevű sétányon – amelyet még az ünnep előtt tükörsimára tisztítottak – a tömeges gázolás után elhagyott cipők, strandpapucsok, táskák hevertek az aszfalton, üvegszilánkok valóságos szőnyeget alkottak különféle tárgyak darabjaival együtt.

Ennél is borzalmasabb látványról számolt be a sajtónak egy hatvanéves férfi, aki egy méterre volt, amikor a teherautó éppen "végigpásztázott" a tömegben. Ő is, és más szemtanú is látta, hogy

a jármű cikcakkban gázolt végig az emberek között, hogy minél többet sodorjon el közülük.

"Úgy siklott ide-oda a teherautó, mintha a sofőr csak kuglibábunak tekintené a járókelőket" – mondta az egyik szemtanú. Volt, akinek szerencséje volt,

vagy százan első ijedségükben a tengerbe ugrottak a jármű elől.

Egy magyar sérült biztosan van

Külügyminisztérium egy sérült magyar nőről tud a nizzai tömeges gázolással összefüggésben - közölte Menczer Tamás, a tárca szóvivője. A sérült nő telefonon hívta fel székesfehérvári édesanyját, akinek azt mondta, megsérült, a szállásán várja a segítséget. A magyar külképviseltetet a 00 33 683 254 362-es ügyeleti telefonszámonlehet elérni. Részletek

A nizzai kórház forródrótot hozott lére, amelyen a hozzátartazók érdeklődhetnek a sérültekről. A

+33 4 93722222-es

számon ígérnek tájékoztatást.

Forrás: AFP/Valery Hache

A tűzijátékot nézték

A támadás a tengerparton haladó Promenade des Anglais-n történt, ahol a nemzeti ünnep estéjén a tűzijátékot nézték az emberek.

Ezrek voltak az autóforgalom elől lezárt partszakaszon.

Rögtön a gázolás és a lövöldözés után (a sofőr a hírek szerint belelőtt a tömegbe, majd a rendőrök őt lőtték le)

emberi testek darabjai, holttestek, őrjöngő túlélők maradtak a helyszínen.

Többen elmesélték az olasz hírügynökség tudósítójának, hogy a hatóságok az eset után felszólították őket, azonnal szaladjanak el a helyszínről, mert félő, hogy a járműben robbanóanyag is van, és a teherautó felrobbanhat.

A Hotel Negresco,

az egyik legelegánsabb helyi VIP-szálloda péntek hajnalra valóságos kórházzá alakult át,

sebesültek feküdtek matracokon a 19. század eleji freskókkal díszített termekben, a nyomozók tanúkat hallgattak ki, volt, aki zokogott, volt, aki ezen a helyen kereste valamelyik hozzátartozóját, barátját.

A támadás után a helyi rendőrparancsnokság felszólította a lakosságot, hogy mindenki keressen fedezéket, zárkózzanak be, az ablaktól is maradjanak távol.

Hollande: Terrortámadás történt

"A nizzai támadás terrorista jellegét nem lehet vitatni" – hangsúlyozta az államfő, akinek közlése szerint legalább 77 halálos áldozata van a merényletnek, köztük gyerekek.

Hollande bejelentette, hogy további három hónappal meghosszabbítják a tavaly november 13-i merényleteket követően életbe léptetett rendkívüli állapotot (amelyről előző nap még azt mondta, hogy július 26-tól feloldják). Ennek értelmében továbbra is fenntartják a tízezer fős katonai erősítést – tette hozzá az elnök, aki a hadsereg tartalékos állományába tartozó polgári lakosokhoz is felhívást intézett.

Beszédében Hollande szükségesnek nevezte azt is, hogy tovább erősítsék a katonai jelenlétet Irakban és Szíriában.