Utoljára beszélt miniszterelnökként David Cameron

London David Cameron England PRIME MINISTER DOWNING STREET LONDON, ENGLAND - JULY 13: Prime Minister David Cameron leaves number 10 Downing Street to attend his final Prime Minister's questions on July 13, 2016 in London, England.  Kate Green / Anadolu Ag
David Cameron elhagyja a Downing Street 10-et
Vágólapra másolva!
Befejezte szerdán miniszterelnöki tevékenységét David Cameron. A konzervatív párti brit kormányfő a 2010-es parlamenti választások után költözött be a Downing Street-i miniszterelnöki rezidenciára, ahol 2256 napot töltött.
Vágólapra másolva!

David Cameron június 24-én, a brit EU-tagságról rendezett népszavazás másnapján bejelentette, hogy távozik, miután a választók többsége a brit kormány hivatalos álláspontjával ellentétben a kilépésre voksolt.

David Cameron elhagyja a Downing Street 10-et Forrás: AFP/2016 Anadolu Agency/Kate Green

Cameron szerdán, utolsó hivatalos teendőjeként részt vett a londoni alsóházban a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos heti félóráján. A vitát bevezető első, ceremoniális kérésre, hogy sorolja fel napi teendőit – ezt a kérést a szerdai ülések elején egy kormánypárti képviselő mindig előterjeszti –, Cameron a szokásos választ kissé megmásítva kijelentette: délelőtt kabinetbeli kollégáival és másokkal tárgyalt, délután pedig még egy teendője van, II. Erzsébet királynő felkeresése a Buckingham-palotában, utána viszont naptára „figyelemreméltóan üres”.

Garantálják a külföldi EU-polgárok jogait

Az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn méltatta Cameron hatévi miniszterelnöki tevékenységét. Felvetette ugyanakkor azt is, hogy a konzervatív párti kormány - amelynek vezetője szerda estétől Theresa May eddigi belügyminiszter lesz - eddig nem adott egyértelmű garanciát arra, hogy a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgároknak nem kell távozniuk a kilépési feltételekről szóló tárgyalások eredményeként. Válaszában Cameron úgy fogalmazott, hogy ilyen kimenetelre "semmi esély" nincs, a brit kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy garantálhassa a külföldi EU-állampolgárok jogainak érvényesülését a jövőben is.

David Cameron miniszterelnökként utoljára válaszolt kérdésekre, mögötte Theresa May, az utódja Forrás: AFP/Pru

Kölcsönös garanciák lesznek

Hozzátette ugyanakkor: egyetlen esetben tudja elképzelni, hogy valamely jövőbeni brit kormány elálljon ettől a garanciától, akkor, ha más EU-tagországok nem biztosítják viszonossági alapon az ott élő brit állampolgárok jogait. Az új brit miniszterelnök azonban "keményen dolgozik majd azon", hogy ezt a kölcsönös garanciát meg lehessen adni - tette hozzá Cameron.

Megtapsolta az ellenzék is

Szerdai utolsó parlamenti szereplése után - az alsóház protokolláris szokásaitól eltérően - a kormánypárti és az ellenzéki frakciók tagjai egyaránt vastapssal búcsúztatták Cameront, aki miniszterelnökségének hat éve alatt hozzávetőleg 5500 képviselői kérdésre válaszolt. Cameron a politikától azonban nem búcsúzik, Oxfordshire megyei választókörzetét továbbra is képviseli az alsóházban.