Teljes a kudarc Spanyolországban

- Horizontal
Spanish Prime Minister and Popular Party (PP) leader and candidate for the upcoming December 20 general election, Mariano Rajoy speaks during meeting held on the last day of the official electoral campaign, in Madrid on December 18, 2015. All four candidates are set to close their campaigns in Madrid and the eastern city of Valencia today before an obligatory "day of reflection" ahead of December 20's vote. AFP PHOTO/ CESAR MANSO / AFP / CESAR MANSO
Vágólapra másolva!
Eredménytelenül zárta a kormányalakítási tárgyalások első körét a spanyol konzervatív Néppárt (PP) szerdán, mert a parlament többi pártja közül egy sem köt vele együttműködési megállapodást, és nem támogatja Mariano Rajoy ügyvezető miniszterelnök újraválasztását.
Vágólapra másolva!

A pártvezetők közül utolsóként a szocialista párt (PSOE) főtitkára egyeztetett a választásokon győztes Néppárt vezetőjével. Pedro Sánchez a találkozó után újra megerősítette pártja korábban is hangoztatott álláspontját: nemmel szavaznak a parlamentben, ha Mariano Rajoy megválasztása napirendre kerül.

Tartózkodás

Mariano Rajoy az egyeztetést követően úgy nyilatkozott, bár az uralkodó még nem kérte fel, de továbbra is szándéka, hogy kormányt alakítson.

"Nem lehet újra megismételni a választásokat" -

jelentette ki a politikus, aki bízik abban, hogy augusztus elejére új kormánya lehet az országnak.

A Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt vezetőtestülete szerdán úgy döntött, hogy ha nem is működik együtt a PP-vel, de tartózkodásukkal segíti majd a kormányalakítást az országot fél éve megbénító patthelyzet feloldása érdekében.

Mariano Rajoy, a júniusi választásokon győztes Néppárt vezetője továbbra sem tud kormányt alakítani Forrás: AFP/Cesar Manso

Csakhogy a konzervatívoknak mindenképpen szükségük van a szocialista párt vagy legalábbis néhány képviselője támogatására, mivel a saját 137 képviselője mellett a liberálisok 32 képviselőjének tartózkodó szavazata sem elég a szükséges többség megszerzéséhez a 350 fős parlamentben.

176 igen kellene

Az első szavazáskor 176 igen szavazat, vagyis a parlament abszolút többsége kell a kormányfő megválasztásához. Ennek sikertelensége esetén két nap múlva lehet megkísérelni egy újabb voksolást, ekkor már elég az egyszerű többség, azaz a jelenlévő képviselők többségének igen szavazata. A liberálisok tartózkodása esetén is

további hét igen szavazat vagy tartózkodás kell

a Néppártnak a sikerhez.

Az új spanyol parlament július 19-én tartja alakulóülését, VI. Fülöp király ezután egyeztetésre hívja a pártok vezetőit és egyiküket, várhatóan a győztes párt miniszterelnök-jelöltjét, felkéri a kormányalakításra.