Így zajlik a brit miniszterelnök-csere

Theresa May
Theresa May
Vágólapra másolva!
David Cameron leköszönő brit miniszterelnök szerdán átadja a kormányfői tisztséget eddigi belügyminiszterének, Theresa Maynek.
Vágólapra másolva!

Cameron, aki 2005 óta állt a kormányzó brit Konzervatív Párt és 2010 óta a kormány élén, még miniszterelnökként szerdán részt vesz a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok hetente esedékes alsóházi félóráján, de utána a Buckingham-palotába, a királyi család első számú londoni rezidenciájára hajtat, ahol hivatalosan felajánlja lemondását II. Erzsébet királynőnek.

Az ilyen esetekben szokásos protokolláris eljárás szerint Cameron szerdán elmondja az uralkodónak, hogy Theresa Maynek a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciója nagy többséggel bizalmat szavazott, és ennek megfelelően ő Mayt tartja a legalkalmasabbnak arra, hogy átvegye a kormány irányítását.

Theresa May lesz Nagy-Britannia új miniszterelnöke Forrás: AFP/Leon Neal

Ezután Theresa May is felkeresi a királynőt, aki formálisan megbízza őt a kormányalakítással.
E menetrend alapján várhatóan

szerda délutánra új miniszterelnöke lesz az Egyesült Királyságnak Theresa May személyében.

A váltás előzményeként Cameron a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás másnapján bejelentette távozási szándékát a kormány és a Konzervatív Párt éléről, miután a referendumon a brit választók többsége a kormány hivatalos álláspontjával ellentétben arra szavazott, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.