Meghalt a szicíliai maffia korábbi vezére

Horizontal (FILES) This file of a handout photo released by Questura di Palermo and taken on April 11, 2006 shows Sicilian Mafia Boss Bernardo Provenzano at the Palermo police headquarters following his arrest.
Sicilian "Cosa Nostra" mafia boss Bernardo P
Bernardo Provenzano, 2006-os elfogásakor
Vágólapra másolva!
Szerdán nyolcvanhárom éves korában meghalt Bernardo Provenzano, „a főnökök főnöke”, a szicíliai maffia, a Cosa Nostra 1993 és 2006 közötti vezetője – közölték az olasz büntetés-végrehajtási hatóságok szerdán. A corleonei születésű férfi egy milánói kórházban halt meg.
Vágólapra másolva!

Az 1993 és 2006 között keresztapaként, olaszul a „főnökök főnökeként” ismert Provenzano 1993-ban lett a Cosa Nostra bűnszövetkezet főnöke, elődje, Toto Riina letartóztatásával. Provenzanót az olasz hatóságok 43 éven át körözték, mire 2006-ban letartóztatták egy Palermo közeli parasztházban.

Bernardo Provenzano, 2006-os elfogásakor Forrás: AFP/Questura di Palermo

Az 1933-ban született keresztapa már fiatal korában belépett a maffiába. Bár Corleonéban született, de nem a corleonei család fejéhez, Michele Navarrához, hanem ellenfeléhez, Luciano Liggióhoz volt hűséges, aki az 1950-es évek végén vette át a maffia vezetését Navarra meggyilkolásával. A hatalomátvételt Provenzano is segítette, egyike volt a Navarrán rajtaütő fegyvereseknek.

Bérgyilkosként kezdte

A főnökök főnöke ellen 1963-ban adtak ki körözést az olasz hatóságok, miután a bérgyilkosként is tevékenykedő Provenzanónak nem sikerült megölnie a már kései Navarra egyik emberét. A szicíliai csendőrség viszont akkor próbált Provenzano után eredni, amikor már nyoma veszett. A maffiavezér után nem maradt más nyom, mint egy 1959-ben készült fotó. A hatóságokat végül azok a levélkék, valamint két csomag vezette nyomra 43 év után, amelyeket Provenzano felesége küldött rejtőzködő férjének egymást váltó futárokkal. Ez utóbbiaknak stafétája rendszeresen Corleano körzetében ért véget.

Háromszoros életfogytiglant kapott

Provenzanót háromszoros életfogytiglanra ítélték, eleinte kiemelt biztonságú olasz börtönökben töltötte büntetését. Az idős maffiavezér állapota ugyanakkor fokozatosan romlott, 2011-ben rákkal diagnosztizálták, és büntetése alatt többször öngyilkosságot kísérelt meg.