Mozgolódást láttak Észak-Korea nukleáris kísérleti telepén

Észak-koreai rakétakísérlet
Dél-koreai katonák gyakorlatoznak a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet mellett
Vágólapra másolva!
Nagyfokú készülődés tapasztalható Észak-Korea nukleáris kísérleti telepén a műholdas felvételek alapján - derült ki egy amerikai internetes oldal keddi jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A Johns Hopkins Egyetem nemzetközi kapcsolatok tanszékének Korea-kutató intézete által működtetett 38 North című honlap azt írta: kereskedelmi műholdról július 7-én készített képek alapján az látható, hogy a Punggye-ri nukleáris gyakorlótéren, ahol az ország korábbi atomrobbantásait végrehajtották 2013 és 2016 között, készleteket és berendezéseket halmoztak fel. Ezenkívül egy kisebb jármű áll a létesítmény kiszolgáló épületénél, a kaputól délre, míg délkeletre számos csille sorakozik, feltehetően azért, mert az ott lévő alagútban serény munka folyik - írta a 38 North.

Karbantartástól a robbantás előkészítéséig

A képek alapján nem lehet megállapítani, hogy a mostani tevékenység csupán karbantartás, az alagút mélyítése folyik vagy egy ötödik kísérleti atomrobbantás előkészülete. Az mindenesetre világos: Észak-Korea gondoskodik arról, hogy a létesítmény alkalmas legyen a jövőbeni nukleáris robbantások végrehajtására, ha arra Phenjanból parancs érkezik.

Dél-koreai katonák gyakorlatoznak a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet mellett Forrás: MTI/AP/Dzson Hon Kjun

Fokozott aggodalom

Az utóbbi időben fokozódott az aggodalom amiatt, hogy Phenjan újabb provokációkat követ el, miután az Egyesült Államok példa nélküli szankciókkal sújtotta az ország vezetőjét, Kim Dzsongunt és több munkatársát az emberi jogok észak-koreai megsértése miatt. Az amerikai büntetőintézkedések miatt Észak-Korea hétfőn bejelentette, hogy felszámolja az ENSZ-en keresztül fenntartott diplomáciai érintkezését az Egyesült Államokkal.

Biztosak a robbantásban

A dél-koreai országegyesítési minisztérium hétfői tájékoztatása szerint Észak-Korea bármikor végrehajthatja ötödik atomrobbantását, ha az ország vezetője arra utasítást ad. A szöuli kormány felkészül arra, hogy a saját és az amerikai hadsereg eszközei révén szoros figyelemmel kövesse egy lehetséges észak-koreai atomrobbantás előkészületeit - derült ki a tárca közleményéből.