Kínának nincs történelmi joga a dél-kínai-tengeri területekhez

Fülöp-szigetek kína konfliktus, Dél-kínai tenger, fülöp-szigeteki hadihajó
Vágólapra másolva!
Kínának nincs történelmi joga a dél-kínai-tengeri területekhez, és így ahhoz sem, hogy igényt tartson az ott található nyersanyagok kitermelésére - mondta ki ítéletében az Állandó Választottbíróság.
Vágólapra másolva!

A hágai székhelyű bíróság kimondta, hogy Kína megsértette a Fülöp-szigetek szuverenitását azzal, hogy a szigetországhoz közeli zátonyokon terjeszkedik és nyersanyag-kitermelést folytat. A nemzetközi szerződések megsértése mellett tevékenységével állandó és visszafordíthatatlan károkat okozott több korallzátony ökoszisztémájában. A Fülöp-szigetek partvonalától számított 200 tengeri mérföldes körzetbe eső szigetek, zátonyok, homokpadok nem tartoznak Kína gazdasági övezetébe - tették hozzá.

Kína nem fogadja el a döntést Forrás: AFP

Kína már előre közölte, hogy a döntést nem fogadja el, bármi legyen is az, a Fülöp-szigetek viszont üdvözölte az ítéletet.

A Fülöp-szigetek fővárosában örömünnepet ülnek az emberek, színes léggömböket eregettek és az ország zászlaját lobogtatva hangos zene mellett üdvözölték a döntést. A korábbi demonstrációkról ismert feliratú transzparenseket emeltek a magasba az emberek. Köztük olyanokat, hogy "A Fülöp-szigetek szuverenitása nem tárgyalás kérdése" és "Kína: állítsd le a törvénytelen (sziget)feltöltéseket!".

Örömünnep Manilában Forrás: MTI/AFP/Ted Aljibe

A központi rendezvényen a helyi vietnami közösség tagjai is képviseltették magukat, mintegy kifejezve támogatásukat ázsiai szomszédjuknak. Hanoi "hasonló cipőben jár", dél-kínai-tengeri területi vitája van Pekinggel. A nyilvánosság előtt felszólalók egységre szólították fel a Kínával vitában álló nemzeteket, a kormány volt nemzetbiztonsági tanácsadója, Roilo Golez pedig kifejezte: arra számít, hogy Peking idővel - a nemzetközi nyomás hatására - kénytelen lesz alávetni magát a hágai döntésnek.

Tajvan nem fogadja el a döntést

Tajvan (Kínai Köztársaság) hevesen elutasította a választottbírósági döntést, közölte, hogy nem fogadja el azt, fenntartja szuverén jogait a vitatott dél-kínai-tengeri területek felett. Tajpej közölte, hogy a határozat, amely sziklának minősítette a közigazgatása alá tartozó 64 hektáros Tajping /Itu Aba-szigetet (a Spratly szigetcsoport legnagyobbikát), súlyosan megsértette területi jogait. A tajvani kormány egyúttal annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a területi vitákat többoldalú tárgyalásokon kell megoldani. Peking ezzel szemben kizárólag az érintett felek közti kétoldalú tárgyalásokat tartja elképzelhetőnek.