Szerbiában szabadul két guantánamói fogoly

DETAINEES IN THEIR ENCLOSURES AS RUMSFELD TOURS CAMP X-RAY FACILITY Horizontal UNIFORM POLITICS PRISONER
A detainee from Afghanistan wipes himself down as another detainee looks out from his enclosure at Camp X-Ray at Guantanamo Bay, Cuba, 27 January, 2002. Secretary of Defense Donald Rumsfeld toured the controversial facility which is holding 158 detainees from the Afghan conflict. AFP PHOTO/POOL/KEVIN LAMARQUE / AFP / REUTERS POOL / KEVIN LAMARQUE
Vágólapra másolva!
Az amerikai védelmi minisztérium bejelentette, hogy egy jemeni és egy tadzsik férfit szállít a kubai területen lévő guantánamói börtöntelepről Szerbiába.
Vágólapra másolva!

A jemeni Manszur Ahmad Szaad al-Dajfi és a tadzsik Muhammadi Davlatov elszállításával a guantánamói fogolytáborban hetvenhatra csökken a rabok száma.

Az amerikai külügyminisztérium Guantánamóval, illetve a börtöntelep bezárásával foglalkozó különmegbízottja, Lee Wolosky bejelentette: ez az első alkalom, hogy Szerbia fogad guantánamói foglyokat.

Foglyok a guantanamói börtöntelepen Forrás: AFP/Kevin Lamarque

John Kerry külügyminiszter nyilatkozatban köszönte meg a szerb gesztust: "Az Egyesült Államok nagyra becsüli Szerbia nagylelkűségét, miközben tovább folytatja erőfeszítéseit a Guantánamói-öbölben lévő fogolytábor bezárására" - fogalmaz közleményében Kerry, s hangsúlyozza, hogy "a humanitárius gesztus megfelel Szerbia vezető szerepének a világpolitikában".

2001 óta voltak foglyok

A két férfi 2001-ben Afganisztánban esett amerikai fogságba, azóta bírósági tárgyalás nélkül tartották őket a guantanamói börtöntelepen – írja a The New York Times.

A tadzsik nemzetiségű fogoly, Davlatov elszállításáról már hat évvel ezelőtt döntés született, négy minisztérium - a külügy, a védelmi, az igazságügyi és a belbiztonsági -, továbbá a vezérkari főnökök egyesített bizottsága és Országos Hírszerzési Igazgatóság Hivatala hagyta jóvá. Al-Dajfi elszállításáról tavaly októberben döntött egy felülvizsgálati bizottság, miután megállapította, hogy a jemeni férfi nem jelent fenyegetést az amerikai nemzetbiztonságra.

Wolosky különmegbízott bejelentette azt is, hogy a két fogoly elszállításáról szóló döntést Obama elnök már megküldte a kongresszusnak jóváhagyásra. Washington vasárnap egy jemeni fogoly Olaszországba szállítását is bejelentette.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20160331-tucatnyi-foglyot-telepitenek-at-guantanamoi-bortontaborbol.htmlTucatnyi foglyot telepítenek át a guantánamói börtöntáborból