Több száz letartóztatás az USA-ban

Chicago, USA, tüntetés, fekete életek számítanak
A protester confronts a Chicago Police officer after police forcibly removed people from the street during a march against ongoing police violence in Chicago on July 9, 2016. (Photo by Max Herman/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
312, az afro-amerikaiakkal szembeni rendőri erőszak miatt utcára vonuló tüntetőt tartóztattak le a rendőrök az Egyesült Államokban a hétvégén. A két fekete férfi és a dallasi rendőrök meggyilkolása után ismét kiéleződhetnek az etnikai feszültségek az országban.
Vágólapra másolva!

A tüntetésekről szólt a hétvége az Egyesült Államokban: a múlt héten rendőrök által meggyilkolt két afro-amerikai miatt vonultak utcára az emberek, miközben az öt dallasi rendőr kivégzése után újabb fenyegetéseket kaptak a rendőrök. A több helyen elszabaduló indulatok miatt országszerte több mint 300 embert vettek őrizetbe – írja a CNN.

Rendőr és tüntető vitatkozik Chicagóban Forrás: NurPhoto/Max Herman/NurPhoto/Max Herman

A feszültségek lecsillapításával sokan megpróbálkoztak. Az egyik, múlt héten meggyilkolt afro-amerikai, Philando Castile édesanyja, Valerie Castile ezt üzente az ügyvédjén keresztül:

Fegyvert fogtak a tüntetőkre

Baton Rouge – ahol az első múlt heti, rendőrök által elkövetett gyilkosság történt – volt a tüntetések egyik központja. Itt a 125 letartóztatott között volt a Black Lives Matter ('Fekete életek számítanak') mozgalom egyik legismertebb aktivistája, DeRay Mckesson. A férfi élőben közvetítette a letartóztatását.

A helyi rendőrfőnök elismerte, hogy egy rendőr fegyvert fogott a tüntetőkre. Azt mondta, hogy a rendőr felettese azonnal közbeavatkozott, és elvette beosztottja fegyverét.

Az esetet kollégái ijedtségével és fáradtságával magyarázta.

St. Paulban Philando Castile meggyilkolása miatt vonultak utcára a tüntetők – telefonjával az ő meggyilkolásáról készített felvételt a barátnője. Itt 102 tiltakozót tartóztattak le.

Baton Rouge és St. Paul mellett tüntettek még New Yorkban, Chicagóban, Memphisben, Atlantában és Washingtonban is.

A sebek gyógyulását akarják

A louisianai kormányzó (ebben az államban van Baton Rouge) arról beszélt, hogy a legtöbb tüntetés békés volt. Az erőszakos incidensek miatt a provokátorokat tette felelőssé.

A washingtoni tüntetésen az egyik helyi vallási közösség vezetője, Matthew Watley tiszteletes azt mondta, hogy az emberek a múlt heti események miatt újra felnyílt, rasszizmus okozta régebbi sebek gyógyulásáért vonultak az utcára. A rendőrség feketékkel szembeni megkülönböztető bánásmódjára utalva azt mondta: