Obama lerövidíti európai útját, és Dallasba utazik

Dallas, rendőrgyilkosság
2016. július 8. A Facebookra 2016. április 30-án feltöltött dátum nélküli kép Micah Johnsonról, aki a rendőrség szerint a rendőrök ellen elkövetett dallasi vérengzés egyik elkövetője volt. A texasi városban orvlövészek, köztük Johnson fehér rendőrökre nyitottak tüzet és ötöt megöltek, hetet pedig megsebesítettek, amikor a rendőrök egy feketék elleni rendőri túlkapások miatt rendezett tüntetést biztosítottak 2016. július 7-én. A katonai veterán 25 éves Johnsont a rendőrség egy robotra erősített robbanószerkezettel megölte. (MTI/AP/Facebook)
Vágólapra másolva!
Barack Obama egy nappal lerövidíti európai útját, és a jövő hét elején Dallasba utazik, ahol öt rendőrt öltek meg orvtámadásokban. Közben megerősítették, hogy egyetlen fegyveres lőtte le őket.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnök a varsói NATO-csúcs után szombaton Madridba repül, ahol másnap találkozik VI. Fülöp spanyol királlyal és a kormány képviselőivel, felkeresi a dél-spanyolországi Rota melletti NATO-támaszpontot, de Sevillába már nem utazik.

A tervezettnél egy nappal korábban, vasárnap este tér vissza Washingtonba.

Szimpatizánsok a dallasi kórháznál Forrás: MTI/EPA/Ralph Lauer

Újabb részletek derülnek ki

Dallasban közben újabb és újabb információkat hoznak nyilvánosságra a rendőrgyilkosságokról.

A rendőrök házkutatást tartottak az elkövető, Micah Johnson lakásában Mesquite-ben, Dallas egyik elővárosában.

A robotra szerelt bombával likvidált 25 éves férfi lakásán fegyvereket, lőszereket, golyóálló mellényeket, bomba készítéséhez szükséges anyagokat találtak, és egy naplót is, amelyben gondosan feljegyzett magának „harci taktikákat”.

A dallasi rendőrség közleményében hangsúlyozta, hogy Micah Johnson korábban nem került a látóterükbe, nem voltak gyanús ügyei.

Micah Johnson Forrás: MTI/AP/Facebook/-------------------

Nem voltak társai

David Brown rendőrfőnök és Mike Rawlings dallasi polgármester után a szövetségi belbiztonsági miniszter, Jeh Johnson is megerősítette, hogy a támadó egyedül lövöldözött, nem voltak tettestársai.

Rawlings szerint a lövések mindegyikét Johnson adta le egy parkolóház épületéből, de különböző emeletekről. „ Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy nem voltak kapcsolatai nemzetközi terrorszervezetekkel, és az eddig feltárt adatok szerint tettét nem terrorizmus inspirálta” – hangsúlyozta Johnson.

A Dallasban péntekre virradóra elfogott és letartóztatott három gyanúsítottról sem a rendőrség, sem a belbiztonsági minisztérium nem közölt információkat.

Az ikertornyok elleni támadás óta nem halt meg egyszerre ennyi rendőr az Egyesült Államokban Forrás: MTI/EPA/Ralph Lauer

A hadseregben tanult szakmát

Micah Johnsonról kiderült, hogy az egyik közösségi portálon fehérek ellen intézett kirohanásokat, különösen egy-egy rendőri túlkapás után.

A Facebookon a kedvencei között volt az Afrikai Amerikai Védelmi Liga nevű szélsőséges szervezet, a Mississippi Fekete Párducainak szervezete, illetve a Dallasban alapított Új Fekete Párducok nevű szerveződés is.

Johnson afroamerikai, középiskolát végzett, a hadseregben pedig két szakmát is kitanult: kőműves lett és ács.