Rakétapajzsot telepít az Egyesült Államok Dél-Koreába

Vágólapra másolva!
Washington és Szöul megállapodott a THAAD típusú korszerű amerikai rakétavédelmi rendszer dél-koreai telepítéséről, hogy védelmet nyújtson az észak-koreai atom- és tömegpusztító fegyverek, illetve ballisztikus rakéták ellen - jelentette be pénteken a szöuli védelmi minisztérium.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem tudni, hogy mikor szállítják a rakétákat Dél-Koreába. A tárca közleményéből kiderül, hogy még a helyszínt sem választották ki, erre a két szövetséges ország közös munkacsoportja tesz majd javaslatot.

A közlemény három szóba jöhető helyszínt említ.

Washington és Szöul öt hónappal ezelőtt kezdett tárgyalni a THAAD-rakéták telepítéséről, miután Észak-Korea február elején nagy hatótávolságú ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet, az előző hónapban pedig végrehajtotta negyedik föld alatti atomrobbantását, megsértve az ENSZ Biztonsági Tanácsának tiltó határozatait.

A THAAD-rendszer kis és közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen nyújt védelmet, a pályájuk végső szakaszában, de még nagy magasságban képes elfogni őket, és egy többlépcsős védelmi ernyő külső rétegét képezi. Egy ilyen üteg csupán Dél-Korea felét képes lefedni és védelmezni, ezért

szakértők szerint két ütegre lenne szükség.

Kína és Oroszország határozottan ellenzi a THAAD-rendszer dél-koreai telepítését, többször aggodalmuknak adtak hangot emiatt, Japán ugyanakkor ezt támogatta. Moszkva arra figyelmeztetett, hogy a telepítés fegyverkezési versenyt indíthat el Északkelet-Ázsiában.