A NATO eldöntötte, pontosan milyen lesz a kelet-európai jelenléte

diplomacy Horizontal
Jens Stoltenberg
Vágólapra másolva!
Kanadai, német, brit és amerikai irányítással működnek majd a Lengyelországban és a balti államokban állomásozó zászlóaljak - jelentette be Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Varsóban, az Észak-atlanti Tanács július 8-ai, pénteki ülése után.
Vágólapra másolva!

Stoltenberg a péntek esti sajtóértekezleten elmondta: a NATO döntéshozatali szerve az atlanti szövetség keleti és déli részének megerősítéséről döntött, ennek értelmében

négy zászlóalj fog állomásozni rotációs rendszerben Lengyelországban és a balti államokban.

A Lettországban felállítandó egység kanadai, a Litvániában működő alakulat német irányítással működik, az észtországi és a lengyelországi zászlóalj pedig brit, illetve amerikai parancsnoksággal működik majd - mondta a főtitkár.

Összesen négyezer katona megy

A keleti szárnyon így az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada és Németország az úgynevezett keretország szerepét vállalja, a négy kelet-közép-európai tagállam a házigazda szerepét teljesíti,

- szögezte le Stoltenberg. Mint hozzátette,

a megerősített katonai jelenlét az említett országokban "addig tart, amíg szükség van rá".

Jens Stoltenberg "nagyon fontos lépésnek" minősítette az összességében mintegy 4 ezer fős zászlóaljak létesítését, ugyanakkor megjegyezte: ez csak egy része a NATO védelmi erőfeszítéseinek.

Az amerikaiak, a britek, a kanadaiak és a németek vezetik majd a NATO keleti szárnyát Forrás: AFP/John Thys

A rakétavédelmi rendszer majdnem kész

Elmondta továbbá: a Tanács elismerte, hogy a NATO európai védelmi struktúrájaként működő amerikai rakétavédelmi rendszer (EPAA) elérte előzetes operatív készültségét. A bejelentés gyakorlatilag úgy értelmezhető, hogy

az atlanti szövetség átvette a rakétavédelmi rendszer irányítását, ennek központja Németországban, a Ramstein amerikai légitámaszpontban lesz.

Stoltenberg aláhúzta: a rendszer képes lesz az Európán túlról érkező támadásokat kivédeni. Ezzel megerősítette azokat a korábbi kijelentéseket, melyek szerint az elfogórakétákkal felszerelt, májusban a romániai elemével kiegészült EPAA-t főként az iráni ballisztikus rakéták elleni védelemre létesítették.

A kibervédelmet is erősítik

A Tanács továbbá elismerte, hogy a kibernetikus tér az operatív tevékenység új területe lett, a légi, tengeri, illetve a szárazföldi területhez hasonlóan - ismertette az ülés további eredményeit Stoltenberg. Ennek értelmében a szövetség a kollektív védelem minden területén erősít, beleértve az elektronikus kommunikácót is, a tagállamok elkötelezték magukat a kibervédelem növelésére - mondta.

A hibrid fenyegetésekről beszélve, a főtitkár hangsúlyozta a civil lakosság felkészültségét az ilyen jellegű lehetséges támadások esetére.

Nem akarnak új hidegháborút

A főtitkár kilátásba helyezte: a NATO-Oroszország Tanács jövő héten esedékes, nagyköveti szintű ülésén a varsói csúcstalálkozó eredményeiről tájékoztatják Moszkva képviselőit.

- szögezte le. Aláhúzta: a szövetség "nem akar új hidegháborút",

a védelem megerősítésével párhuzamosan "konstruktív párbeszédre" törekszik Oroszországgal,

mely "fontos szerepet tölt be azokat a fenyegetéseket illetően, melyek Európában, illetve ennek szomszédságában tapasztalhatók".