Obama: Rosszindulatú túlzás, hogy Európa rogyadozik

Család, Hírességek, akiket a nagyszüleik neveltek, Barack Obama
Vágólapra másolva!
Barack Obama szerint senkinek sem érdeke, hogy a brexittárgyalások elhúzódjanak, vagy a felek ellenségesen viszonyuljanak egymáshoz. Obama a varsói NATO-csúcson azt mondta, rosszindulatú túlzás, hogy Európa rogyadozik. Donald Tusk szerint más országok nem fogják követni az Egyesült Királyságot. Jean-Claude Juncker szeretné 2016 végére lezárni az USA-val kötendő szabadkereskedelmi megállapodást.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök pénteken Varsóban megismételte, hogy az Egyesült Államok és európai szövetségesei Nagy-Britannia unióból való kilépése ellenére továbbra is együttműködnek a súlyos globális problémák megoldásában, és óva intette az uniót és Londont az ellenséges hangulatú brexittárgyalásoktól.

Az amerikai elnök a NATO-csúcsértekezlet első napján Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével közös sajtóértekezletet tartott, miután megbeszélést folytattak.

A kormányoknak közel kell lépniük az emberekhez

Obama kijelentette, hogy a politikai vezetőknek az Atlanti-óceán mindkét oldalán foglalkozniuk kell azzal a gazdasági fásultsággal, amelyben a magukat a globalizáció veszteseinek érző emberek szenvednek. A kormányok nem lehetnek az emberektől távoli intézmények, el kell érniük, hogy a gazdasági célok megvalósulását már rövid távon érezzék.

Európa nem rogyadozik

Senkinek sem érdeke, hogy a brexittárgyalások elhúzódjanak vagy nehézkessé váljanak, esetleg ellenséges hangulatban folyjanak - mondta az amerikai elnök.

Noha a NATO-csúcs a terv szerint főleg Oroszországról szól az ukrajnai válsággal összefüggésben, az EU-ból való kilépésről határozó brit népszavazás esetleges káros politikai, biztonsági és gazdasági következményei is ott jártak a résztvevők fejében.

Obama kijelentette, hogy a brexit előidézte problémák ellenére a sikeres európai integráció továbbra is nagyon fontos az Egyesült Államok számára. Dicsérte az EU eddigi sikereit az integráció terén, valamint hangsúlyozta, hogy tagországainak közös értéke a demokrácia és a béke. Rosszindulatú túlzásnak nevezte, hogy Európa egész biztonsági és jóléti felépítménye rogyadozna.

Barack Obama szerint Európa nem rogyadozik Forrás: AFP/Saul Loeb

Készül a szabadkereskedelmi megállapodás

Juncker azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok, a NATO és az EU a mai világrend pillérei, amelyek kölcsönösen kiegészítik egymást, együtt tevékenykednek az európai stabilitás és béke érdekében. A brexittárgyalásokra utalva kijelentette, hogy a felek nem lesznek egymással ellenségesek. Elmondta, hogy a megbeszélésen szóba kerültek az Egyesült Államok és az Európai Unió között a szabadkereskedelmi megállapodásról (TTIP) folyó tárgyalások is. "Szeretnénk befejezni őket december előtt" - közölte.

A brexitnek nem lesz folytatása

Tusk elmondta, hogy a brexit politikai következményei akár nagyon súlyosak is lehetnek, és fenn kell tartani a lehető legszorosabb kapcsolatokat az EU és Nagy-Britannia között. "A brexit - bár sajnálatos és súlyos - mégis csak egy incidens, és nem a széthullás folyamatának a kezdete. A brexit folytatásában reménykedő, mind belső, mind külső ellenfeleinknek üzenem hangosan és egyértelműen, hogy nem lesz folytatás" - szögezte le. A nyugati világ egysége Európa biztonságának és jólétének záloga. Európa nem lehet szabad a transzatlanti szolidaritás nélkül - tette még hozzá, a lengyel Szolidaritás mozgalom jelmondatát visszhangozva.