Két holland férfitől szerezhettek lőszert a párizsi merénylők

párizs merénylet
TOPSHOTS People are evacuated following an attack at the Bataclan concert venue in Paris, on November 13, 2015. At least 18 people were killed in multiple attacks in Paris Friday, including one near the Stade de France sports stadium. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD
Vágólapra másolva!
Hollandiában őrizetbe vettek két férfit, azzal gyanúsítják őket, hogy tőlük szerezték a lőszert a párizsi és brüsszeli terrortámadások elkövetői. A két férfi ujjlenyomatai voltak egy lőszerrel teli táskán, amit egy olyan személy lakásán találtak, akinek köze lehetett a támadásokhoz.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették Rotterdamban a brüsszeli és párizsi terrorcselekmények feltételezett segítőit, akik a gyanú szerint lőszert adtak "egy terrorista szervezetnek" - közölte július 8-án, pénteken a holland ügyészég.

Az ujjlenyomataik alapján

A 30 és 32 éves hollandiai férfiak ujjlenyomatait a hatóságok egy táskán találták, amelyben 45 kilogramm lőszer volt.

A rendőrség a táskát márciusban találta Anis B. rotterdami lakásán, akit a francia hatóságok azzal gyanúsítanak, hogy merényletre készült az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet megbízásából, és köze volt a brüsszeli és a párizsi merényletekhez is. Anis B.-t a holland hatóságok már korábban kiadták francia kollégáiknak.

Az Iszlám Állam vállalta magára

A tavaly novemberi párizsi terrortámadásokban 130-an, az idén márciusi brüsszeli merényletekben 31-en haltak meg. Mindkét terrorakció elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.