Gyilkos tájfun pusztít Tajvanon

Nepartak tájfun, Tajvan
Aki tud, menekül
Vágólapra másolva!
Legalább két halottja és 74 sérültje van a Nepartak nevű tájfun pusztításának Tajvan szigetén, háztartások százezrei maradtak áram nélkül, több mint 15 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát - közölte a helyi média pénteken.
Vágólapra másolva!

A viharos szél és nyomában az eső elsősorban a délkeleti részen fekvő Tajtung megyében okozott jelentős károkat. Az egyik halott egy katona, akit egy sziget partjáról ragadott magával a tenger hulláma. A másik áldozat egy népszerű üdülőparti szakaszon fulladt vízbe. A legfrissebb jelentések szerint csaknem 400 ezer háztartás áramellátásában keletkezett fennakadás, de körülbelül 150 ezer lakásban már helyreállították a szolgáltatást.

Aki tud, menekül Forrás: AFP/CNA

A sérültek között vannak olyanok is, akikre ablaküveg esett, míg voltak, akik elestek az utcán. Több száz fa dőlt ki, reklámtáblák hullottak le épületekről. Egy raktárépületnek a teljes tetőszerkezetét szakította le a trópusi szélvihar. A szigeten leállították a vasúti közlekedést, több mint 600 helyi és nemzetközi légi járat indulását törölték, közel 180 repülőgépet indítanak késve.

Hajnalban ért Tajvanhoz

A Nepartak helyi idő szerint nem sokkal péntek reggel hat óra előtt érkezett Tajvan partjaihoz, a szél erőssége helyenként elérte a 163 kilométert óránként. A tájfun tizenkét kilométeres óránkénti sebességgel halad északnyugati irányba, és becslések szerint körülbelül 8 órát tölt Tajvanon.
A vihar várhatóan pénteken, az esti órákban eléri a délkelet-kínai Fucsien tartományt. A kínai előrejelzések szerint szombaton reggel érkezik meg Kelet-Kínába.