Magyarországon is járhatott a Bataclan mészárosainak cinkosa

párizs merénylet
TOPSHOTS People are evacuated following an attack at the Bataclan concert venue in Paris, on November 13, 2015. At least 18 people were killed in multiple attacks in Paris Friday, including one near the Stade de France sports stadium. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD
Vágólapra másolva!
Letartóztatták Németországban a tavaly novemberi párizsi támadások elkövetőinek egy feltételezett cinkosát, aki valószínűleg a terroristák megbízásából felmérte a balkáni migrációs útvonalat - közölte a német szövetségi legfőbb ügyészség.
Vágólapra másolva!

A 20 éves algériai állampolgár a súlyos állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes ügyészség szerint az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet tagja, és

közvetlen kapcsolatban állt a párizsi terrorcselekmények legfőbb szervezőjeként számon tartott Abdelhamid Abaaouddal.

A közlemény szerint a fiatalemberről hírszerzési információk alapján megállapították, hogy 2014 szeptemberében hazájából Törökországon keresztül Szíriába utazott, ahol csatlakozott az Iszlám Államhoz, és fegyveres kiképzést kapott.

A balkáni útvonalról jelentett

Abdelhamid Abaaoud 2015 júniusában megbízta, hogy tanulmányozza a határellenőrzési gyakorlatot és az embercsempészeti lehetőségeket a balkáni migrációs útvonalon. Még abban a hónapban el is indult, Szíriából Törökországon, Görögországon, Szerbián és

Magyarországon keresztül Ausztriába utazott, közben folyamatosan tájékoztatta megbízóját az úton szerzett tapasztalatairól.

A férfi a szövetségi legfőbb ügyészség szerint kapcsolatban állt Ayoub El Khazzanival is, aki 2015 augusztusában lövöldözött a Thalys szuperexpressz egy Párizs és Amszterdam közötti járatán. Őt főleg arról tudósította, hogy miként juthat el Törökországból Görögországba.

Az első német kapcsolat

A külföldi terrorszervezetben viselt tagsággal meggyanúsított férfi 2015 augusztusában érkezett Németországba. Arra utaló jelek nincsenek, hogy német földön is dolgozott az Iszlám Államnak - áll a közleményben.

Az algériai állampolgár esete lehet az első közvetlen kapcsolat a párizsi merényletekért felelős terroristasejt és Németország között.

Más ügyek miatt volt már őrizetben

A német ügyészség közleménye szerint a gyanúsított a július 5-e, keddi letartóztatása előtt más ügyek miatt már őrizetben volt. A Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság tényfeltáró munkacsoportjának értesülése szerint

a fiatalember sokáig feltűnés nélkül élt Németországban,

bolti lopásért és a külföldiek tartózkodásáról szóló törvény megsértéséért vették őrizetbe, és csak akkor fogtak gyanút a hatóságok, amikor alaposabban utánanéztek előéletének.

A német ügyészség szerint a letartóztatott férfi információkkal segíthette a Bataclan támadóit Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

130 embert öltek meg Párizsban

Abdelhamid Abaaouddal francia rendőrök végeztek egy különleges művelet során, néhány nappal a 2015. november 13-án elkövetett párizsi merényletsorozat után. A belga állampolgárságú férfi valószínűleg kapcsolatban állt a Brüsszelben idén március 22-én végrehajtott támadások elkövetőivel is.

A párizsi terrortámadásokban 130-an, a brüsszeli merényletekben 31-en haltak meg. Mindkét terrorakció elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.