Az FBI igazgatója szerint Hillary Clinton nagyon hanyag volt

Hillary Clinton
Former Secretary of State and Democratic Presidential hopeful Hillary Clinton testifies to the House Select Committee on Benghazi on Capitol Hill in Washington, DC, October 22, 2015. AFP PHOTO / SAUL LOEB
Vágólapra másolva!
Az FBI igazgatója szerint Hillary Clinton külügyminiszterként hanyagul kezelte a titkosított információkat, de nem volt bizonyíték arra, hogy szándékosan megsértette a törvényt.
Vágólapra másolva!

James Comey, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója a képviselőház egyik bizottsága előtt tartott többórás meghallgatásán védelmébe vette azt a döntését, hogy nem ajánlotta az igazságügyi minisztériumnak a vádemelést Hillary Clinton leendő demokrata elnökjelölt ellen az e-mail-botrány ügyében.

Nagy hanyagság

Megismételte, hogy Clinton külügyminiszterként - mivel hivatali levelezésének egy részét is a magánszerverén bonyolította le - "hanyag" volt a titkosított információk kezelésében, ám szerinte nem volt bizonyíték arra, hogy szándékosan megsértette a törvényt.

de arra nincs elégséges bizonyíték, hogy Clinton külügyminiszter, vagy azok, akikkel elektronikus leveleket váltott, vagy akik tudtak róla, hogy az e-mailekben bizalmas információkról esik szó, törvényt sértettek volna" - mondta az FBI igazgatója a képviselőház felügyeleti és reformügyi bizottságának tagjai előtt.

Egy józan ügyész sem emelne vádat

Comey, aki George W. Bush elnök kormányában igazságügyi miniszterhelyettes volt, kifejtette azt is, hogy az elmúlt száz évben csak egyszer fordult elő, hogy hasonló "vétkes hanyagságért" felelősségre vontak valakit. Megismételte, hogy

szerinte egyetlen józan ügyész sem emelne vádat az ügyben,

jóllehet sok szakember - mint mondta, a saját ismeretségi köréből is - éppen ezt sürgeti. Ugyancsak megismételte, hogy az FBI "politikamentes és professzionális módon" folytatta a vizsgálatot, és neki személy szerint sem volt oka azt hinni, hogy Hillary Clinton hazudott, amikor azt mondta, hogy nem kapott és nem küldött tovább titkosított információkat.

Az FBI igazgatója szerint Hillary Clinton külügyminiszterként nagyon hanyagul bánt titkosított információkkal Forrás: AFP/Saul Loeb

Nem felelt meg a valóságnak

Amikor azonban az egyik republikánus képviselő feltette a kérdést, az FBI kivizsgáltatná-e, hogy Hillary Clinton hazudott-e eskü alatt,

Comey elismerte: Clinton egynéhány nyilvános nyilatkozata nem felelt meg a valóságnak,

s a nyomozás során az FBI - Clinton korábbi nyilatkozatai ellenére - talált is a szerveren titkos információkat.

Nem történt befolyásolás

Az egyik kaliforniai republikánus képviselő azt firtatta, hogy ki és mennyit tudott a nyomozásról és az FBI várható ajánlásairól, James Comey indulatosan visszautasította a feltételezést, miszerint egyeztetett volna akár a Fehér Házzal, akár az igazságügyi minisztériummal.

A parlamenti bizottság elnöke, Jason Chaffetz, Utah állam képviselője jelezte James Comeynak: a kongresszus "néhány órán belül" jegyzékben kéri fel az FBI-t, hogy indítson nyomozást Hillary Clinton eskü alatt tett, korábbi kongresszusi vallomásainak ügyében.